Sublime FM wil tweede muziekzender op DAB+ starten

De commerciële radiozender Sublime FM wil een tweede muziekzender starten via DAB+. Momenteel is op het tweede digitale kanaal van Sublime FM nog het discussieprogramma Sublime You te horen.

Muziekrechten

Stefan Wayper, directeur van Sublime FM, vertelt in een interview aan de website Radioworld.com dat de radiozender plannen heeft om het digitale etherkanaal Sublime You om te vormen tot een muziekzender. De radiozender is echter nog in discussie met de muziekrechtenorganisaties BUMA/SENA over de tarieven rond deze tweede radiozender. Het is niet duidelijk welk muziekformat de radiozender wil hanteren op dit kanaal.

Extra digitaal kanaal

Elke landelijke commerciële radiozender moet via het DAB+-netwerk een tweede radiozender aanbieden. Een aantal zenders heeft deze capaciteit verhuurd aan andere radiozenders zodat ook Arrow Classic Rock, Efteling Kids Radio, Radio Maria en Classic FM via de digitale ether te horen zijn. Andere radiozenders bieden een themakanaal aan zoals Qmusic Non-Stop, Radio 538 Nonstop, Sky Radio Hits en Radio 10 Gold . Sublime FM zendt momenteel het praat- en discussieprogramma Sublime You uit via haar extra DAB+-capaciteit. Aangezien er geen muziek wordt uitgezonden via dit kanaal hoeven er ook geen muziekrechten te worden afgedragen.

FM-uitbreiding

Stefan Wayper geeft ook aan dat in de zomer van 2016 ook een FM-steunzender voor Sublime FM in Arnhem in de lucht zal komen. Deze 15e steunzender maakt onderdeel uit van het project “voorstellen FM/netverbetering” van het Agentschap Telecom. Voor de steunzender op 90,5 Mhz met een vermogen van 500 Watt is al sinds januari 2015 een vergunning verleend door het Agentschap Telecom.

Muziekdatabase

Wayper legt tegenover Radioworld.com ook uit dat de muziekdatabase van de radiozender de laatste tijd is verbreed. Volgens Wayper is de muziekdatabase de laatste tijd voorzien van veel nieuwe soul, funk and jazz-nummers en richt de radiozender zich steeds meer op een jonger publiek.

Verhuizing

De radiozender, die in 2004 begon met uitzenden onder de naam Arrow Jazz FM, vierde eind vorig jaar haar derde verjaardag als Sublime FM. De zender heeft vorig jaar haar studio verhuisd naar het Jaarbeursplein in Utrecht en nam toen ook afscheid van negen medewerkers. Momenteel kent het bedrijf nog 11 medewerkers en één gepresenteerd programma: elke dinsdagavond is ‘Dutch Jazz’ te horen met DJ’s Rolf Delfos en Bart Wirtz.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.