T-Mobile Nederland activeert eerste antenne met 5G-technologie

T-Mobile Nederland activeert vandaag als eerste provider in Nederland een zogenaamde Massive MIMO-antenne. Hiermee zet de provider naar eigen zeggen een belangrijke stap richting een 5G-netwerk.

Amsterdam

De antenne is geïnstalleerd op het Leidseplein in Amsterdam om de daar aanwezige grote aantallen mensen en toeristen gelijktijdig te laten genieten van een snelle en stabiele dataverbinding.

Massive MIMO

Massive MIMO-antennes zijn een belangrijke bouwsteen voor het toekomstige 5G-netwerk van T-Mobile Nederland. “Tijdens het proefdraaien in het hart van Amsterdam was al een capaciteitsverhoging te zien tot wel 600 procent.”, aldus T-Mobile.

Massive MIMO-antennes zijn ontwikkeld om mobiele netwerken een boost te geven op locaties waar veel vraag is naar mobiele data, zoals drukke pleinen, stadions of winkelcentra. Het gaat daarbij niet om het realiseren van individuele topsnelheden, maar om juist zoveel mogelijk gebruikers te voorzien van een snelle dataverbinding en stabiele dekking.

Capaciteit

De technologie achter een antenne met 600 procent meer netwerkcapaciteit De compacte Massive MIMO-antenne is voorzien van 64 kleine ontvangst- en 64 zendantennes om verschillende datastromen te versturen en te ontvangen met een enkel spectrumblok van 20MHz (binnen de 2600MHz band) op basis van TD-LTE technologie.

Gebruikte smartphones

De Massive-MIMO-antenne bedient vanaf vandaag al de meest voorkomende smartphones van onder andere Apple, Huawei en Samsung, die connectie maken met het T-Mobile-netwerk op het Leidseplein in Amsterdam. De eerder genoemde testen zijn uitgevoerd met Huawei P9-toestellen.

5G

In Amsterdam wordt er overigens nog niet daadwerkelijk met de 5G-standaard uitgezonden. In Groningen is momenteel wel een pilot gaande waarbij in de regio Loppersum met de 5G-techniek wordt geëxperimenteerd. Bij het project 5Groningen werken ondernemers en non-profitorganisaties samen om toepassingen van 5G te testen.

Sociale media: