Talpa’s pleegkindprogramma van de baan

afstandsbedieningDe plannen van John de Mol voor een televisieprogramma waarin pleegkinderen hun pleegouders kiezen zijn van de baan. Dit bericht de NOS op haar website

De Mol heeft ze geschrapt nadat een storm van kritiek op het aangekondigde programma was losgebarsten. Volgens zijn woordvoerder heeft De Mol geen zin meer om telkens te moeten uitleggen dat hij goede bedoelingen met het programma heeft. “Hij is nu in een fase van zijn leven gekomen dat hij geen zin meer heeft om zich altijd te moeten verdedigen tegen aanvallen waar je je niet tegen verdedigen kunt”. Daarmee doelt de producent vooral op Tweede Kamerleden die zich al bij voorbaat uitspraken tegen het programma, volgens de woordvoerder zonder zich in de intenties van het programma te hebben verdiept.

‘Talpa is “buitengewoon teleurgesteld” over de gang van zaken. De producent zegt dat er anderhalf jaar gewerkt is aan een manier om op televisie iets te doen aan het wegwerken van de wachtlijsten in de pleegzorg. “Het is een probleem dat in heel Nederland wordt erkend. Talpa wilde daar met een serieus en verantwoord televisieprogramma iets aan doen. Als zo’n idee in één weekend van tafel wordt geveegd, dan is dat ongelooflijk”.

Na de kritiek van de Kamerleden liet Jeugdzorg weten het idee voor het programma niet te kennen en het op het eerste gezicht geen goed idee te vinden. Volgens Talpa was Jeugdzorg volledig op de hoogte van de plannen voor het programma. “Het bestuur werd buitengewoon bang”, zegt de woordvoerder.