Telecombedrijven blijven last houden van nep e-mails

Grote telecombedrijven in Nederland blijven last houden van nep e-mails die worden verstuurd uit naam van de bedrijven. Deze zogenaamde phishingmails gaan veelal over een betaalachterstand die de klant zou hebben hebben bij de bedrijven.

ZeelandNet

Vandaag waarschuwt de Internetprovider ZeelandNet over een valse email die in omloop is. Ook in deze e-mail wordt de geadresseerde gevraagd een betalingsachterstand te voldoen. ZeelandNet waarschuwt op haar website voor deze onterechte e-mails: “Deze e-mail is NIET van ons afkomstig. We verzoeken u dan ook vriendelijk, maar dringend niets met deze e-mail te doen. De afzender van deze e-mail is er naar alle waarschijnlijkheid op uit om uw gegevens te achterhalen. Met uw gegevens kunnen ze u schade toebrengen.”,aldus de provider.

KPN

Ook telecomprovider KPN heeft de laatste weken last van het versturen van nep e-mails uit hoofde van de provider. Begin juli werd er nog gewaarschuwd voor e-mail van KPN waarin over een contractovername van KPN werd gesproken en waarbij de bijgevoegde bijlage een virus bevatte.

Deze week waarschuwde de website Fraudehelpdesk.nl over het feit dat er phishingmails worden verstuurd uit hoofde van XS4ALL en Tele2. “In phishingmails namens deze providers staat dat de ontvanger zijn account moet bevestigen. Maar de mails zijn gemaakt door slordige fraudeurs. Het is dan ook snel duidelijk dat het hier om valse e-mails gaat. Zo gaat het bij de mail van Tele2 al mis bij het onderwerp. Dat geldt ook voor de nepmail van XS4ALL. Daarnaast staan beide berichten vol met schrijffouten”, aldus de website Fraudehelpdesk.nl

Ziggo

Kabelmaatschappij Ziggo is al maanden het slachtoffer van phishingmails. De website security.nl waarschuwt ook deze week voor nep e-mails die worden verstuurd uit naam van de grootste kabelmaatschappij van Nederland. “Dit jaar werden er door internetgebruikers 33 verschillende frauduleuze e-mails bij Ziggo gemeld, waarvan 9 exemplaren in juli rondgingen. De meeste berichten gaan over een “betaalherinnering” en stellen dat de ontvanger zijn factuur nog niet heeft betaald.”, aldus de website Security.nl. Ziggo heeft zelfs een speciale website in het leven geroepen met voorbeelden van de nep e-mails.

De website Fraudehelpdesk.nl heeft een speciale pagina in het leven geroepen over phishingmails: https://www.fraudehelpdesk.nl/sub-vragen/phishingmails/

De website Computeridee heeft een voorlichtingsfilm op Youtube geplaatst over het onderwerp phishingmails: