Telenet stopt met analoge radio- en televisiesignaal

De Belgische kabelaar Telenet heeft bekend gemaakt dat het bedrijf in de loop van 2020 het analoge radio- en televisiesignaal op zijn kabel zal stopzetten.

Ruimte

Volgens het bedrijf wordt hiermee ruimte vrijgemaakt op de kabel voor het steeds toenemende digitale verkeer. Voor de betrokken klanten biedt het bedrijf een technische oplossing: een groot deel van de analoge televisiekijkers kan zijn vertrouwde zenders blijven bekijken door de instellingen van hun televisietoestel eenmalig aan te passen.

Communicatie

Telenet begint nu al met communicatie om zeker te zijn dat iedereen mee is. Onder de noemer ‘De Signaal Switch’ bundelt het alle informatie voor klanten via brieven, mails en een website. De stopzetting van analoge televisie start in het najaar 2020 en zal gefaseerd gebeuren, tot eind 2021. Het signaal voor analoge radio via de kabel wordt, eveneens in fases, stopgezet vanaf 10 februari 2020.

Radio

Tussen 10 februari en april 2020 zal ook het analoge radiosignaal via de kabel in fases worden afgeschakeld. Ook hier gaat het om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos zijn verbonden. Klanten kunnen verder naar de radio luisteren via de decoder van Telenet, via internetradio, of opteren voor DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard. Uiteraard kunnen klanten nog altijd analoge radio beluisteren via een FM-antenne. Telenet zal alle televisieklanten die dat vragen een gratis FM-antenne bezorgen.

De Signaal Switch

Onder de noemer ‘De Signaal Switch’ lanceert Telenet vanaf midden december 2019 een uitgebreid informatieprogramma. Het bedrijf zal al zijn televisieklanten minstens vier weken voor het analoge signaal bij hen wordt afgeschakeld informeren via mail, brief, een sms en boodschappen op de betreffende zenders zodat zij op de hoogte zijn van de aanpassing.

Op een speciale website vinden klanten filmpjes en informatie om na te gaan of ze nog analoog kijken of luisteren en kunnen ze het stappenplan raadplegen om hen te begeleiden bij het aanpassen van hun televisietoestel. Wie geen internettoegang heeft, kan ook altijd terecht in het contactcenter voor meer duiding en hulp.

Testen

Telenet zal het afschakelen van het analoge radio- en tv-signaal zorgvuldig testen. Daarvoor werden twee netwerkregio’s gekozen rond Beringen en Lochristi. Deze klanten ontvangen vanaf morgen communicatie over het stopzetten van analoge radio via de kabel. Vanaf midden november wordt dat signaal voor die regio stopgezet.

Dezelfde klanten zullen ook al alle communicatie over het stopzetten van het analoge televisiesignaal ontvangen vanaf midden december. Na begin maart 2020 wordt het analoge televisiesignaal daar stopgezet. Uit de tests wil Telenet leren of en hoe het zijn proces kan optimaliseren en of de communicatie en oplossingen voor klanten moeten aangepast worden.