“Televisiezender NPO 3 moet regionaal karakter krijgen”

Als het aan de coalitie ligt krijgen lokale- en regionale omroepen een grote rol in de invulling van televisiezender NPO 3. Dit bericht dagblad Telegraaf op basis van bronnen in Den Haag.

Deal

De coalitie bestaande uit VVD,CDA, D66 en Christenunie is al enige tijd bezig met het maken van een omroepdeal. Vooral de toekomst van de derde publieke televisiezender houdt de gemoederen in Den Haag bezig aldus het dagblad.

Regionale en lokale zenders

De VVD zou het derde publieke televisienet het liefst opdoeken maar als compromis met de andere coalitiepartijen zou er nu voor gekozen zijn om de televisiezender een regionaal karakter te geven. Lokale- en regionale omroepen zouden zendtijd gaan krijgen op deze zender en daarbij meer subsidie gaan krijgen. D66 en Christenunie zouden echter niet blij zijn met dit compromis.

Reclamevrij

Andere punten die in de deal zijn besloten is dat de publieke omroep tot 8 uur ’s avonds reclamevrij gaat worden. Om de gemiste reclame-inkomsten deels te compenseren moet de NPO er structureel 25 miljoen extra belastinggeld bij krijgen.

Meer samenwerken

Daarnaast moeten omroepen meer gaan samenwerken en zelfs samensmelten: Zo zouden NOS en NTR moeten samensmelten tot een omroep aldus de coalitie. Daarnaast zouden de omroepen meer mogelijkheid krijgen tot het gebruik van YouTube en het verkopen van content aan streamingdiensten als Netflix.