Test-Aankoop: “Mobistar doorbreekt eindelijk het duopolie”

De Vlaamse consumentenorganisatie Test-Aanknoop is blij met de introductie van aanbieder Mobistar op het kabelnetwerk van Telenet.

Dromen…

“Al jaren dromen wij van meer concurrentie op de Belgische telecommarkt om het duopolie van Proximus en Telenet te doorbreken. Met de intrede van Mobistar op de kabel komt er hopelijk een einde aan de jaarlijkse prijsstijgingen van de grote marktleiders.”, aldus de consumentenorganisatie Test-Aankoop op haar website.

Competitieve pakketten

Vanaf 1 maart 2016 zal Mobistar zijn mobiele klanten digitale tv en onbeperkt breedbandinternet via de kabel aanbieden. Daarmee wordt het dossier rond de openstelling van de kabel, voordien gesloten voor nieuwe concurrenten, eindelijk realiteit. Mobistar richt zich in eerste instantie tot bestaande klanten en pakt volgens de consumentenorganisatie al meteen uit met “erg competitieve pakketten”.

Beperkt aantal gemeenten

Het aanbod Mobistar Internet & TV zal eerst beschikbaar zijn in enkele gemeenten in Brussel (Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem en Vorst), Vlaanderen (Leuven en Aalst) en Wallonië (Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waver en Bergen). Tegen het einde van het jaar zou dat heel België moeten zijn.

Pakketten

Mobistar belooft voor zijn breedbandinternet 100 Mbps downloadsnelheid, 5 Mbps uploadsnelheid, een onbeperkt downloadvolume en een Wifi-modem. Voor € 10 à € 15 extra per maand is er Internet Boost, een upgrade tot 200 Mbps downloadsnelheid. Het pakket zal toegang geven tot een 70-tal tv-zenders, waarvan 10 in HD. De decoder kan tot 400 uren in HD opnemen, tot vier opnames tegelijkertijd. De prijs ervan is inbegrepen in het abonnement, een bijkomende decoder kost € 9 per maand. Bij gebrek aan vaste telefonie kan er voor € 3 per maand onbeperkt mobiel worden gebeld tijdens de daluren (meestal na 17u) naar alle vaste en mobiele nummers in België.

Prijsbreker

Een snelle vergelijking met de bestaande alles-in-1-abonnementen maakt duidelijk dat Mobistar het meent: een pakket voor gemiddeld gebruik blijkt zelfs met extra mobiele belminuten al gauw 13,6 % goedkoper dan bij Proximus en 25 % goedkoper dan bij Telenet met vaste telefonie. Op jaarbasis goed voor een besparing van € 98 tot € 180 aldus de organisatie.

“Wij hopen dat hiermee de eerste stap is gezet naar eerlijke concurrentie en correcte prijzen voor de consument. Wij blijven echter afwachten of de huidige kabelregulering voldoende ademruimte biedt om werkelijk voet aan grond te krijgen in dit telecomlandschap. Zoniet is het aan de regulator om op te treden en de overlevingskansen van alternatieve operatoren te verzekeren.”, aldus Test-aankoop op haar website.

Beslissing Belgische Hof

Het Belgische hof besliste bijna twee jaar geleden dat kabelaar Telenet zijn netwerk open moet stellen voor andere providers. Al in 2011 vond de Belgische overheid dat het kabelnetwerk opengesteld zou moeten worden voor concurrerende providers, maar Telenet tekende bezwaar aan. Dat bezwaar werd door de rechter afgewezen. Naast Mobistar heeft ook Proximus aangegeven om kabelinternet aan te willen gaan bieden.

Tweets:

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.