‘The Voice’ voorlopig van de buis na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Aanstaande donderdag komt het BNNVARA-programma BOOS met een uitzending over seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland.

Onderzoek

In een langlopend onderzoek van BOOS ontving de redactie meerdere verhalen over seksueel overschrijdend gedrag van meerdere personen binnen het programma, aldus BNNVARA in een persbericht. De vermeende daders zijn de afgelopen week benaderd om een reactie te geven op de aantijgingen jegens hen. Deze zaterdag ontving de redactie een bekentenis en spijtbetuiging van de bandleider van The Voice, Jeroen Rietbergen. Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct naast zich neer te leggen.

Opgeschort

Op woensdag 12 januari jl. heeft de redactie van het BNNVARA-programma BOOS een mail aan ons gestuurd met aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom The voice of Holland (The Voice). De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL. Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren. De uitzendingen van The voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is. We nemen dit uitermate serieus. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen.“, aldus RTL in een statement.

Seksueel overschrijdend gedrag

In het voorjaar van 2021 ontving de redactie van BOOS verhalen over vermeend seksueel overschrijdend gedrag binnen The Voice of Holland. Er volgde een oproep van BOOS-presentator Tim Hofman waarin hij vroeg of er meer mensen zijn die iets hebben meegemaakt bij talentjachten die niet door de beugel kunnen. Er volgden tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice. Het gaat daarbij niet alleen om aanklachten tegen Jeroen Rietbergen, maar om aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma.

De uitzending van BOOS over vermeend machtsmisbruik en vermeend seksueel overschrijdend gedrag is aanstaande donderdag te zien op het YouTube-kanaal van BOOS.