Marconi Oeuvre Award voor Tineke de Nooij

Tineke de Nooij is vandaag midden in haar programma TinekeShow op NPO Radio 5 verrast met de bekendmaking dat ze dit jaar de Marconi Oeuvre Award ontvangt.

Prijs

Zanger en goede vriend Herman van Veen liep onaangekondigd de studio binnen, vergezeld door cameramensen, fotografen en een overdonderde Tineke’s familie, collega’s en vrienden.

Juryrapport

De jury heeft unaniem gekozen voor Tineke, omdat zij een radiopionier is en heeft laten zien dat radiomaken geen baantje is maar een way of life. Het juryrapport over de toekenning van de prijs aan de Nooij: “Tineke de Nooij is misschien wel de eerste echte vrouwelijke dj van Nederland. Begonnen op het zendschip van Radio Veronica is zij nu 55 jaar later nog steeds te horen op de radio. Al die jaren is daar bijna onafgebroken die liefde voor radio geweest. Voor haar is radio maken geen baantje, maar een way of life. Daarnaast heeft deze radiovrouw laten zien dat vallen en opstaan bij het leven hoort en dat je nooit opgeeft. We moeten trots zijn op wat zij heeft betekend. Dit soort pioniers moeten wij omarmen.”

Trots

“Ik ben er heel trots op. Ik ben er ongelooflijk trots op nu ik erover nadenk. Een Marconi-award, fantastisch!”, aldus De Nooij.

Carrière

De carrière van Tineke de Nooij begint doordat zij 55 jaar geleden spontaan aanbelt bij het kantoor van Radio Veronica in Hilversum. Al snel wordt haar ongekende talent ontdekt en is ze niet meer weg te denken uit Medialand. De jingle ‘1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Tineke!’, die al sinds de jaren 60 aan haar is verbonden, kent ook nu nog iedereen.

NPO Radio 5

Sinds september 2010 presenteert Tineke de Nooij TinekeShow iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur bij MAX op NPO Radio 5.

Winnaars

Eerdere winnaars van de Marconi Oeuvre Award waren: Tom Mulder (2004), Rob Stenders (2005), Wessel van Diepen (2006), Ferry Maat (2007), Frits Spits (2008), Erik de Zwart (2009), Jeroen van Inkel (2010), Lex Harding (2011), Felix Meurders (2012), Peter van Bruggen (2013), Edwin Evers (2014) en Ruud de Wild (2015). De prijs maakt onderdeel uit van de Marconi Awards. Naast de Marconi Oeuvre Award reiken zij ook awards uit in de categorie aanstormend talent, beste zender en impact.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.