(C) Mediamagazine

Toekomst middengolfuitzendingen Groot Nieuws Radio blijft onzeker

Het is nog niet zeker of Groot Nieuws Radio ook na 1 september 2017 kan blijven uitzenden via haar middengolffrequentie 1008 kHz.

Ontmanteld

De huidige uitzendlocatie in Zeewolde wordt waarschijnlijk vanaf aanstaande september buiten werking gesteld en er is concreet nog geen alternatieve locatie. Dit blijkt uit antwoorden van Minister Kamp (Economische Zaken) op vragen van de de kamerleden Bruins (ChristenUnie), Gesthuizen (SP), Oosenbrug (PvdA) en Agnes Mulder (CDA) over de kwestie.

Tijdelijke overeenkomst

De kamerleden hadden de minister vragen gesteld over de toekomst van het zenderpark in Zeewolde waar momenteel de middengolfuitzendingen van Groot Nieuws Radio vandaan komen. De tijdelijke huurovereenkomst die de partijen Broadcast Partners (BP) en Groot Nieuws Radio (GNR) in september 2015 zijn aangegaan met de eigenaar van het zenderpark, NOVEC, loopt op 1 september 2017 af.

Geen optie tot verlenging

Er is geen optie tot verlenging opgenomen in het contract. Tot 1 september 2015 maakte ook de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) gebruik van het zenderpark voor de uitzendingen van NPO Radio 5.

Verantwoordelijkheid

Momenteel is er nog geen concreet alternatief voor een uitzendlocatie van de middengolfzender van Groot Nieuws Radio op 1008 kHz. De minister is van mening dat de verantwoordelijkheid voor het vinden van een nieuwe locatie niet bij de overheid ligt: “Aangezien BP en naar verwachting ook GNR sinds medio 2015 bekend waren met de op 31 augustus 2017 eindigende huurovereenkomst voor het opstelpunt Zeewolde, had het op hun  weg gelegen de afgelopen anderhalf jaar te kijken naar alternatieven om door te gaan op de middengolf.”, aldus de minister.

Alternatieve locatie

De minister geeft wel aan mee te denken met eventuele alternatieve zendlocaties. Zo heeft NOVEC aangegeven dat er gebruik kan worden gemaakt van een stuk grond nabij de zendmast van Lopik. Het zou dan gaan om de locatie waar tot september 2015 de middengolfzender van Radio Maria was gesitueerd. De minister geeft aan dat dit stuk grond bruikbaar is wanneer gebruik wordt gemaakt van lagere vermogens.

Storingen

Eventuele storingen in de nabijgelegen woonwijk zouden met lagere vermogens niet aan de orde zijn: “NOVEC heeft aangegeven dat de storingsklachten vanuit de aanpalende woonwijk na het verlagen van het zendvermogen aanzienlijk zijn afgenomen. De laatste jaren dat Radio Maria vanaf deze locatie uitzond, zijn er geen klachten meer bij NOVEC binnengekomen. Indien GNR daadwerkelijk belangstelling heeft voor deze of een andere alternatieve locatie, zal onderzocht moeten worden wat haalbaar is en wat nodig is om dit te realiseren. Agentschap Telecom kan hierbij behulpzaam zijn.”, aldus de minister.

ACM

De minister geeft in zijn antwoorden richting de kamerleden ook aan dat er inmiddels een procedure is gestart bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over het medegebruik van het zenderpark in Zeewolde “Gedurende lopende juridische procedures kan ik geen inhoudelijke uitspraken over de desbetreffende zaak doen.”, aldus de minister.

Overleg

De minister geeft ook aan dat er inmiddels al diverse overleggen zijn geweest met de betrokken partijen: Groot Nieuws Radio, Broadcast Partners en NOVEC.

Middengolf

Groot Nieuws Radio zendt uit via middengolffrequentie 1008 kHz. Deze frequentie geeft ook de plicht om uit te zenden via de digitale ether (DAB+) in de regio Noord en Oost Nederland op kanaal 6B. Daarnaast is GNR via diverse andere regionale DAB+-kavels te horen en zendt de radiozender uit via het digitale pakket van MTVNL in een groot deel van Nederland. De radiozender is daarnaast te beluisteren via diverse (digitale) radiopakketten en Internet.