Toespraak Beatrix om 19.00 uur, aftreden verwacht

journaalKoningin Beatrix houdt vanavond om 19.00 uur een toespraak op radio en televisie. Over de inhoud is niets bekendgemaakt, maar vermoedelijk maakt de koningin haar aftreden bekend, aldus de NOS.

De toespraak is eerder vandaag opgenomen en tot na het moment van uitzenden doet de Rijksvoorlichtingsdienst geen mededelingen. De letterlijke tekst komt na de uitzending op de website koninklijkhuis.nl te staan.

 Koningin Juliana liet in 1980 ook eind januari weten dat ze afstand van de troon zou doen. Ze trad op 30 april van dat jaar af, op de dag dat ze 71 werd. Beatrix wordt op 31 januari 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn er verschillende activiteiten, waaronder een tentoonstelling met portretten van de koningin, in Paleis ’t Loo.

Live op televisie en Internet
De toespraak is om 19.00 uur live te zien op onder andere Nederland 1 en RTL4. Ook via diverse publieke en commerciƫle radiozenders zal de toespraak te horen zijn, VIa Internet is de toespraak live te volgen via de website van Journaal 24 en RTL Nieuws. Ook BVN TV, wereldwijd te ontvangen via de satelliet, besteedt ruim aandacht aan de toepraak. BVN TV is om 17.40 gestart met het wereldwijd doorgeven van het signaal van Journaal 24.

Aangepaste programmering
Na afloop van de toespraak zal Nederland 1 tot 23.00 uur in het teken staan van de vermoedelijke troonafstand door Koningin Beatrix. Ook RTL4 past haar programmering aan. De reguliere uitzending van RTL Boulevard moet voor de nieuwsuitzending wijken. Ook de overige programmering van de zender wijzigt.