Top 40 komt met nieuwe hitlijsten: de Airplay Top 40 en de Streaming Top 40

De Stichting Nederlandse Top 40 komt met twee nieuwe hitlijsten om meer inzicht te geven in de consumptie van muziek: de Airplay Top 40 en de Streaming Top 40.
Dit bericht de stichting, die sinds 2 januari 1965 wekelijks de Top 40 samenstelt, op haar vernieuwde website.

Streaming Top 40

De Stichting Nederlandse Top 40 start met ingang van deze week met de Streaming Top 40. Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, ziet dat er een steeds grotere diversiteit is ontstaan in de manier waarop muziek wordt geconsumeerd: “We zien dat streaming de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen en een bijzondere dynamiek laat zien. Die beweging gaan we nu iedere donderdag laten zien in een hitlijst die is gebaseerd op de actualiteit van de belangrijkste streamingplatformen.” De eerste nummer één in deze nieuwe lijst is Dua Lipa met New Rules.

Airplay Top 40

Bij de nieuwe hitlijst Airplay Top 40 wordt er gekeken naar de airplay van muziek bij de radiozender. “De muzieksamenstelling van radiostations is gebaseerd op gedegen en diepgaand onderzoek naar de muzikale voorkeur van de luisteraar. De uitkomsten daarvan vertalen zich in afspeelmomenten op de radio en tonen muziekconsumptie vanuit een ander perspectief; zichtbaar in de Airplay Top 40 die iedere dinsdag gepubliceerd zal worden”, aldus de Zwart. Armin van Buuren feat. Josh Cumbee staat deze week als eerste op nummer één in deze lijst met Sunny days.

Media Markt Top 40

De Media Markt Top 40 blijft daarbij de gewogen wekelijkse afspiegeling van de grootste hits van ons land: “Radio en streaming zijn de twee belangrijkste manieren waarop muziek wordt beluisterd. In combinatie met trends in sociale media wegen deze gezamenlijk mee in de samenstelling van de Media Markt Top 40″ Het is en blijft de enige echte hitlijst van Nederland.”, aldus De Zwart. De lijst is elke week te horen tussen 14.00 – 18.00 uur op Radio 538.

Vernieuwde website

Met de nieuwe hitlijsten verandert ook de website van de lijst der lijsten: “Op onze website vind je, naast de hitlijsten, altijd alle informatie over artiesten en songteksten uit de Top 40, Tipparade en Global Top 40. Vanaf nu is die website compleet vernieuwd, nog dynamischer en met meer nadruk op audio en video.”, aldus De Zwart.

Sociale media: