Trans World Radio druk bezig met opwaarderen middengolfzender Bonaire

De Christelijke radio-organisatie Trans World Radio (TWR) is druk bezig om haar middengolfzender in Bonaire op te waarderen.

Trans World Radio

Trans World Radio (TWR) zendt uit vanuit 14 landen via onder andere korte golf, middengolf, lokale radiostations, kabel, satelliet en het internet. Zo worden miljoenen mensen bereikt in hun eigen taal in 160 landen. In totaal gebruikt de radiozenders programma’s in meer dan 200 verschillende talen en dialecten.

Nederland

In Nederland kan de radiozender het beste worden beluisterd via Internet maar ook via de korte golf en middengolf (1395 kHz) zijn er uitzendingen te horen van de radiozender. Daarnaast is het programma ‘De Bijbel Door’ van Trans World Radio elke morgen te beluisteren bij Groot Nieuws Radio. Sinds enige tijd beschikt de radiozender over een nieuw online portal TWR360 waarbij on demand en live naar uitzendingen van Trand World Radio geluisterd kan worden

Bonaire

Niet overal in de wereld beschikt iedereen over Internet en zijn uitzendingen via de middengolf en korte golf nog steeds van groot belang. Al sinds 1964 zendt TWR uit vanaf Bonaire naar Midden-Amerika. Het signaal op 800 kHz was erg sterk en ging over grote afstanden. Veel luisteraars in o.a. Cuba en Venezuela groeiden op met de programma’s van TWR. In 1999 werd de vergunning ingetrokken en mocht nog maar worden uitgezonden op 100 kiloWatt. Dit betekende een groot verlies van luisteraars.

Weer naar 450 kiloWatt

In 2012 kreeg TWR Bonaire toestemming om de middengolf uitzendingen weer te herstellen naar 450 kiloWatt. Dit houdt in dat het potentieel aantal luisteraars van 50 – naar 100 miljoen gaat en naast Midden-Amerika ook landen in Zuid-Amerika bereikt kunnen worden. In totaal gaat het project bijna 4 miljoen dollar kosten voor de Christelijke radio-organisatie die hoofdzakelijk opgehoest moet worden door giften van luisteraars.

Station Manager

Per 1 oktober aanstaande treedt Bernard Oosterhoff  in dienst van TWR Bonaire als station manager om het project rond het opwaarderen van de middengolfzender op het eiland de komende twee jaar te begeleiden. “Vanuit deze functie stuurt hij het team van TWR op Bonaire aan en is hij eindverantwoordelijk voor alle aspecten horende bij het  zendstation op Bonaire.”, aldus de radiozender.

Power Up Bonaire

Onder de naam “Power up Bonaire” wordt sinds 2013 met man en macht gewerkt aan het uitbreiden van de zender. Inmiddels is de radiozender op Bonaire al druk bezig met de werkzaamheden voor het opwaarderen van het zenderpark. Door gebruik te maken van richtantennes kan de radiozender vanuit het zenderpark op Bonaire diverse richten in Midden- en Zuid-Amerika van signaal voorzien op de 800 kHz.

Werkzaamheden

Er zijn inmiddels al nieuwe zenderhuisjes geplaatst, de ruimte voor de zender is aangepast en er zijn nieuwe kabels getrokken. De volgende fase is het plaatsen een nieuwe transformator, een nieuwe airconditioning in de zenderzaal en de zender zelf zal vernieuwd moeten worden. Meer informatie over het project op de website van TWR

Verwachte bereik nieuwe zender:

Video:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.