Trans World Radio stopt uitzendingen via middengolf vanuit Albanië

De christelijke radiozender Trans World Radio stopt met ingang van januari 2017 haar uitzendingen via de middengolffrequentie 1395 kHz vanuit Albanië. Het stopzetten van de uitzendingen vanuit Albanië kan goed nieuws betekenen voor de laagvermogen middengolfzenders in Nederland die uitzenden op 1395 kHz.

Trans World Radio

Trans World Radio gaat met ingang van het nieuwe jaar gebruik maken van andere middengolfzenders in Europa om haar doelgroep via de middengolf te bereiken. Zo gaat de radiozender programma’s uitzenden via de middengolfzender van Radio Monaco (1467 kHz) en een middengolffrequentie vanuit Georgië (1548 kHz).

Zendinstallatie

De zendinstallatie in Albanië zou in een slechte staat verkeren en er is geen geld om de installatie te renoveren. Trans World Radio was nog de enige radiozender die gebruik maakt van de zender nabij Tirana. De uitzendingen, die plaatsvinden in de avonduren, zijn door het grote vermogen dat gebruikt wordt, ook te ontvangen in Nederland.

Laagvermogen

In Nederland wordt momenteel ook gebruik gemaakt van de middengolffrequentie 1395 kHz. De frequentie wordt in ons land ingezet voor laagvermogen uitzendingen tot maximaal 100 watt. In de huidige zendvergunningen voor deze frequentie is het niet toegestaan om tussen zonsondergang en zonsopgang uit te zenden op deze frequentie.

Storing

Dit heeft voornamelijk te maken met de kans op verstoringen met de zender uit Albanië. “Als gevolg van een afspraak tussen Albanië en Nederland mag de frequentie 1395 kHz door Nederland uitsluitend gebruikt worden tussen zonopkomst en zonsondergang“, aldus het uitvoeringsbesluit laagvermogen middengolfbeleid van het Ministerie van Economische Zaken.

Uitzendingen

Met verdwijnen van de uitzendingen vanuit Albanië kan het mogelijk worden voor radiozenders die uitzenden via 1395 kHz in Nederland om 24 uur per dag te gaan uitzenden via deze frequentie. Het Agentschap Telecom zal hier echter formeel toestemming voor moeten geven.

Momenteel zenden onder andere Radio Seabreeze AM (Friesland) en Q-AM (Gelderland) uit via deze frequentie. Daarnaast zijn er diverse vergunningen afgegeven door het Agentschap Telecom voor radiozenders die haar uitzendingen nog niet hebben gestart.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.