TV-rechten Belgisch voetbal: samenvattingen van VTM naar VIER

De samenvattingen van de Belgische competitie Jupiler Pro League zijn vanaf volgend seizoen te zien op de commerciële tv-zender VIER. Tot op heden waren de samenvattingen te zien bij de VTM. De Belgische kabelaar Telenet heeft de rechten van de samenvattingen gekocht en een deal gesloten met VIER voor het uitzenden hiervan. Het gaat om de rechten vanaf het volgend seizoen tot en met 2020.

Telenet

Voor het uitzenden van de live-beelden van de wedstrijden in de hoogste divisie van het Belgisch voetbal kan de liefhebber ook de komende jaren terecht bij Telenet/Play Sports. Telenet/Play Sports is de grote winnaar geworden van de onderhandelingen voor het nieuwe voetbalcontract. De live matchen blijven de komende drie jaar op Play Sports en ook de samenvattingen komen in handen van Telenet.

Niet-exclusieve rechten

Het gaat wel over niet-exclusieve rechten, wat betekent dat aanbieders als Proximus en Orange eventueel  ook nog de beelden kunnen verwerven. In Wallonië blijft kabelaar VOO de live-beelden van de Jupiler Pro League uitzenden. De samenvattingen blijven te zien bij de publieke tv-zenders van de RTBF.

Inkomsten

De Pro League had de ambitie om vanaf volgend seizoen 100 miljoen euro per seizoen op te halen, maar dat doel is volgens diverse media in België niet bereikt. Het nieuwe contract zou wel 16 procent meer inkomsten geven voor de clubs uit de Pro League. Het vorige contract werd afgesloten voor ongeveer 80 miljoen euro.