TV5Monde betreurt beslissing KPN stopzetten doorgifte

De Franstalige zender TV5Monde betreurt de beslissing van KPN dat de doorgifte van de televisiezender per 1 juli uit het aanbod van de dienst Interactieve Televisie wordt verwijderd. Ook Xs4All en Telfort, dochterondernemingen van KPN, voeren deze wijziging per 1 juli door.  Andere aanbieders gaan door met de doorgifte van de zender en per 1 juli de zender hoogstwaarschijnlijk in HD-kwaliteit doorgeven.

France 2

TV5Monde wordt vervangen door de Franse televisiezender France 2 die per 18 juli aan het aanbod van Interactieve Televisie wordt toegevoegd. “TV5 Monde betreurt de beslissing van KPN. De zender is slechts enkele maanden geleden nog toegevoegd in HD-kwaliteit, vandaar dat wij erg verbaasd zijn over deze beslissing, aldus André Vroegindeweij, directeur van Pratensis Media en agent voor de televisiezender in Nederland.

“Meer nieuws en sport”

KPN geeft aan voor France 2 te hebben gekozen, omdat deze zender meer nieuws en live sport (WK en Tour de France) zou uitzenden. Een belangrijk verschil is volgens TV5Monde echter dat TV5Monde het overgrote deel van haar programma’s in prime time voorziet van Nederlandse ondertiteling.

Kijkers die de Franse taal niet machtig zijn “kunnen daardoor ook genieten van Franstalige films, series, documentaires, actualiteitenprogramma´s en lifestylemagazines die garant staan voor culturele diversiteit”, aldus de zender. Momenteel is zelfs 55% van de kijkers van de televisiezender niet Franstalig, aldus de zender in een persbericht.

Klacht indienen

De televisiezender roept haar kijkers die momenteel abonnee zijn bij KPN, Telfort en Xs4All op tot het indienen van een klacht bij de providers. 

Andere aanbieder

“Heeft ons gezamenlijk protest in de aankomende periode niet het gewenste resultaat, dan hopen we dat u wilt overstappen naar een andere aanbieder”, aldus de zender. De televisiezender blijft nog wel in het aanbod bij Ziggo, Delta, Caiway en T-Mobile.

Vanaf 1 juli in HD-kwaliteit

De genoemde aanbieders die TV5Monde blijven doorgeven zullen naar alle waarschijnlijkheid de televisiezender vanaf 1 juli 2018 in HD aanbieden. Hierover komt binnenkort meer duidelijkheid. KPN gaf de Franse zender al sinds december van het vorige jaar in HD-kwaliteit door. Daar komt dus per 1 juli een einde aan als de doorgifte wordt gestaakt.