Twee regionale FM-kavels worden spoedig geveild

Minister Kamp (Economische Zaken) wil zo spoedig mogelijk twee regionale FM-kavels veilen. Dit blijkt uit documentatie van de consultatieronde voor het verlengen van de uitzendvergunningen voor de regionale commerciële radiozenders.

Kavels

Het gaat om de FM-frequenties 95.3 MHz in Cuijk (265 Watt / kavel B31) en 89.4 MHz (324 Watt / kavel B27) in Ameland. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een aantal jaren geleden besloten dat een eerdere uitspraak van de rechter in Rotterdam juist was en de frequenties opnieuw verdeeld moesten worden omdat er geen regiogebonden programma op zou worden uitgezonden. De frequentie 95.3 MHz te Cuijk is momenteel nog in gebruik door RadioNL, de frequentie in Ameland is al enige tijd niet meer in gebruik.

DAB+

De vergunningen geven ook recht op een plekje op een bovenregionaal DAB+-kavel. Zo geeft kav/el B31 recht op DAB+-capaciteit op kanaal 7A (Zuid-Nederland) en kavel B27 geeft recht op DAB+-capaciteit op kanaal 9D-N (Noord Nederland). Nieuwkomers op de regionale radiomarkt krijgen op korte termijn een kans om toe te treden aangezien minister Kamp de frequenties op korte termijn wil gaan veilen.

Extra DAB+-capaciteit

In het najaar van 2017 zal er ook nog nieuwe capaciteit in de digitale ether worden geveild. Middels deze extra capaciteit voor digitale radio krijgen nieuwe radiozenders een kans om te gaan uitzenden via de digitale ether. De minister wil deze capaciteit gaan verdelen middels een veiling. Hierbij is de minister geadviseerd om gebruik te maken van een zogenaamde meerrondenveiling. In een meerrondeveiling worden alle beschikbare vergunningen tegelijkertijd geveild. Voor een vergunning blijft de prijs oplopen zo lang het hoogste bod voor die vergunning in de volgende biedronde wordt overboden. Zodra er op geen enkele vergunning meer een nieuw bod wordt uitgebracht eindigt de veiling.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.