Tweede landelijke DAB+-netwerk in Duitsland stap dichterbij

Een tweede landelijk dekkend DAB+-netwerk in Duitsland is deze week een stap dichterbij gekomen. Deze week besloot de Duitse toelatingscommissie ZAK (Kommission für Zulassung und Aufsicht) de voorbereidingen te treffen voor dit tweede netwerk.

Kanaal 5C

In Duitsland is momenteel één landelijk netwerk actief op kanaal 5C. Hierop zijn naast een aantal publieke landelijke Duitse radiozenders als Deutschlandfunk, Dkultur, Dwissen en DRadio Dok ook een groot aantal commerciële radiozenders actief. Inmiddels is dit netwerk helemaal vol en is er vraag naar meer landelijke DAB+-capaciteit. Het netwerk moet eind dit jaar uit meer dan 100 zendmasten die zorgen voor een dekkingsgraad van meer dan 90 procent in ons buurland.

Tweede netwerk

De ZAK heeft deze week besloten om de voorbereidende procedure te starten om een tweede landelijke DAB+-netwerk in de lucht te krijgen. In oktober moet hierover een definitief besluit worden genomen en wanneer dit positief uitvalt kan de toewijzing van de capaciteit aan de radiozenders medio 2017 starten. Enige tijd geleden heeft zich al een investeerder gemeld voor dit tweede multiplex. Het gaat om de voormalige autocoureur en miljonair Steffen Göpel. Göpel zou op zijn beurt de capaciteit willen onderverhuren aan de commerciële radiozenders.

Overigens bestaan er al sinds 2011 plannen voor een tweede landelijke DAB+-multiplex in Duitsland. Met het groene licht van de toelatingscommissie is de kans op een tweede netwerk nu wel gegroeid.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.