Zendmast Den Haag (C) Mediamagazine

Ujala Radio staakt FM-uitzendingen in regio Den Haag

De Hindoestaanse commerciële radiozender Ujala Radio is niet meer te horen op de FM in de regio Den Haag. Radio Decibel is vanaf nu weer te horen via deze frequentie.

Steunzender

Ujala Radio maakte de afgelopen jaren gebruik van de etherfrequentie 98,0 MHz in Den Haag. Deze frequentie behoort toe aan het regionale FM-kavel B01 dat in gebruik is bij Radio Decibel. Dit pakket bevat twee grote zenders in Amsterdam (98,0 MHz) en Alkmaar (98,3 MHz) en een gesynchroniseerde steunzender in Den Haag (98,0 MHz). Via de zenders in Amsterdam en Alkmaar wordt het programma van Radio Decibel doorgegeven.

Ujala Radio

Via een productie-overeenkomst tussen de eigenaar van Radio Decibel, Young City Media/Radio, maakte de afgelopen jaren Ujala Radio gebruik van de steunzender in Den Haag. Voor de Hindoestaanse radiozender Ujala Radio is etherdekking in Den Haag van belang aangezien er veel Hindoestanen wonen in deze regio. Naast Ujala zijn ook Amor FM en VAHON Hindustani Radio actief in de Haagse ether.

Nieuwe regelgeving

Bij het verlengen van de regionale FM-frequenties is het vanaf september 2017 niet meer toegestaan om op een zogenaamde gesynchroniseerde frequentie een ander programma dan het hoofdprogramma uit te zenden. Hierdoor zijn constructies zoals tot op heden toegepast op de frequentie van Young City Media in Den Haag, niet meer toegestaan. Vooruitlopend op deze nieuwe regelgeving is per heden Ujala Radio vervangen door Radio Decibel in de regio Den Haag.

Ether

Ujala blijft in de Haagse ether wel te beluisteren via DAB+ (kanaal 8A) en wordt uitgezonden in het analoge en digitale radiopakket van kabelaar Ziggo in de Haagse regio. In de Amsterdamse ether is Ujala nog steeds te horen via 93,3 MHz en 90,1 MHz. De radiozender is ook wereldwijd te beluisteren via Internet.