United doet grootschalige test ‘high-end’ camera’s

Facilitair productiebedrijf United heeft een test georganiseerd met zogenaamde high-end opnamecamera’s. In totaal deden veertig professionals uit de Nederlandse film en televisie wereld mee aan de test met als doel: een onafhankelijke test tussen high-end UHD (Ultra High Definition) camera’s uit de markt. Dit bericht het bedrijf in een persbericht.

UHD

In samenwerking met o.a. Camalot, Camera Rentals en de Nederlandse Film Academie zijn negen camera’s vergeleken. Een bijzonder detail; naast digitale camera’s was er ook een 35mm filmcamera aanwezig op de Amsterdamse set.

Intensere beleving

“UHD is meer dan alleen een hogere resolutie” vertelt Thijs van de Kamp, workflow consultant bij United. “Om de consument een intensere beleving te geven zijn ook HFR (High Frame Rate), WCG (Wide Color Gamut) en HDR (High Dynamic Range) van groot belang. We hebben in onze testen gekeken naar al deze aspecten, met de nadruk op HDR.’

Vier testen

“We hebben vier testen opgezet. Iedere test had een specifiek doel” aldus Thijs van de Kamp. “HDR is simpel gezegd het opnemen van meer kleur en contrast in de camera. In postproductie wordt deze informatie op een hoogwaardige manier bewerkt en behouden. Zodanig dat het eindproduct bij de consument bijna gelijk is aan wat het menselijk oog kan waarnemen. Om te testen hoe de verschillende camera’s presteren is er een uitdagende test voor camera’s opgezet met hierin veel kleur en contrast.”

Fabrikanten

In de test zijn high-end camera’s gebruikt van verschillende fabrikanten. Zo waren er camera’s van Arri, Canon, Panasonic, Red en Sony aanwezig. “We hebben er voor gekozen om ook op 35mm film te draaien” vertelt van de Kamp. “Dit materiaal gaan we als referentie gebruiken omdat dit nog steeds als ultieme drager gezien wordt. De rest van de camera’s gaan we in de postproductie hiermee vergelijken.”

Resultaten

Bijzonder aan het project is de samenwerking tussen de verschillende partijen. Na de postproductiefase zullen alle deelnemers gezamenlijk de resultaten bekijken en bespreken. De komende zomer zal United de resultaten van alle filmpjes online zetten.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.