UPC Zwitserland: Verdere uitbreiding DAB+ via de kabel in de ijskast

Kabelaar UPC gaat in Zwitserland haar test met het aanbieden van het DAB+-signaal via de kabel voorlopig niet uitbreiden. Dit blijkt uit de berichtgeving van diverse media in Zwitserland.

Pilot

De kabelaar was vorig jaar in de Zwitserse plaats Luzern een test gestart met het aanbieden van het DAB+ via haar kabelnetwerk. UPC wil op termijn het analoge aanbod van radiozenders via de kabel stopzetten. Klanten in de gemeente konden via een speciale DAB+-ontvanger voor de kabel de digitale signalen ontvangen.

Geen uitbreiding

Ondanks dat UPC tevreden is over de test heeft het bedrijf geen plannen om het testgebied verder uit te breiden. Insiders zeggen echter dat de vraag naar de speciale ontvangers tegenvalt en dat de kabelaar daarom plannen voor verdere uitbreiding in de ijskast heeft gezet.

Ether

In Zwitserland zijn de DAB+-uitzendingen via de ether wel succesvol. Het luisteren naar radio in Zwitserland gebeurd steeds vaker via een digitale methode zoals DAB+ of Internetradio. In Zwitserland zijn ook plannen om vanaf 2020 te starten met het afbouwen van de etheruitzendingen via de FM.

Analoge aanbod

UPC in Zwitserland wil in aansluiting daarop ook het analoge aanbod via haar kabelnetwerk afbouwen. Voor het beluisteren van de DAB+-signalen via de kabel van UPC zijn echter aparte ontvangers nodig aangezien het DAB+-signaal wordt uitgezonden
op een afwijkend frequentiegebied.

UPC geeft aan dat het afschakelen van het analoge radio-aanbod in Zwitserland voorlopig dus niet in aan de orde is. In Nederland geven kabelaars ook radiosignalen door via een digitaal-aanbod maar dit gebeurd via de zogenaamde DVB-C norm. Hierdoor is het nodig om radio te beluisteren via een digitale televisie-ontvanger.

Ziggo

UPC is onderdeel van Liberty Global die in Nederland 50% van Ziggo in handen heeft. Kabelaar Ziggo heeft overigens geen plannen om het analoge radio-aanbod binnen afzienbare tijd stop te zetten. Het bedrijf biedt wel een groot aanbod van radiozenders aan via het digitale televisie netwerk in de DVB-C-norm

Kabelaars Caiway en Rekam hebben beiden hun analoge televisiepakket afgeschakeld maar bieden nog steeds een analoog radiopakket aan.