VAHON neemt nieuwe zendlocatie in gebruik

De commerciële radiozender VAHON Hindustani Radio uit Den Haag heeft vandaag haar nieuwe zendlocatie voor haar middengolfuitzendingen op 1566 kHz in gebruik genomen.

De zender, die zich richt op de Hindoestaanse gemeenschap, moest haar oude zendlocatie in Stompwijk verlaten nadat de Raad van State had bepaald dat de zendmasten illegaal waren.

De radiozender ging op zoek naar een nieuw zendlocatie en heeft die gevonden nabij Den Haag. In de buurt van de nieuwbouwwijk Leidschenveen (tussen Zoetermeer en Den Haag) zijn vrijwilligers van VAHON en de VERON (De Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) druk bezig geweest om de zendmasten weer op te bouwen. In de tussentijd zond VAHON uit via een noodantenne waardoor het bereik van de zender via de middengolffrequentie veel kleiner was.

Vandaag zijn de werkzaamheden afgerond en kan VAHON gebruik maken van het nieuwe zendstation. Hierdoor zijn de uitzendingen overdag weer te horen in geheel West-Nederland en ’s avonds is het bereik nog groter. Voorlopig wordt er nog met een beperkt vermogen uitgezonden.

Voorlopig wordt er uitgezonden via de experimentele frequentie 1566 kHz. In de komende periode zal in overleg met het Agentschap Telecom worden besloten of deze frequentie permanent gebruikt mag worden of dat er moet worden teruggeschakeld naar de oude frequentie op 1557 kHz. Op de 1557 kHz ondervond VAHON in de avonduren veel storing van een Franse radiozender. Op de 1566 kHz is er veel minder last van storing.

vahon2014

– Nieuwe zendlocatie VAHON nabij Den Haag (foto VERON)-