VAHON nu op vol vermogen via 1566 kHz

vahonam 1De Haagse commerciĆ«le radiozender VAHON Hindustani Radio zendt met ingang van vandaag uit met een vermogen van 1 kiloWatt via haar middengolffrequentie 1566 kHz.  Vrijwilligers van de VERON ( Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) hebben vandaag de laatste hand gelegd aan de nieuwe uitzendlokatie. De afgelopen week zond VAHON al uit vanaf de nieuwe lokatie maar met een lager vermogen van 300 Watt.

Vandaag hebben vrijwilligers van de VERON afdeling Den Haag de laatste werkzaamheden uitgevoerd aan de zender. Het vermogen is hierbij verhoogd naar het maximaal toegestane vermogen van 1 kiloWatt. Uit het oogpunt van stroombesparing wordt er tussen 23.00 uur en 06.00 uur uitgezonden met een lager vermogen: 300 Watt. “De huidige frequentie waarop VAHON uitzendt heeft in de nachtelijke uren weinig last van storing, hierdoor is het uit oogpunt van stroombesparing mogelijk om met een lager vermogen uit te zenden”, aldus Wim Zonneveld
van de VERON.

Experiment
Momenteel zendt VAHON Hindustani Radio uit op 1566 kHz in plaats van de officiĆ«le frequentie 1557 kHz. In overleg met het Agentschap Telecom mag de radiozender als experiment tot medio maart uitzenden op deze frequentie. “Deze 1566 kHz heeft in de avonduren veel minder last van storing door radiozender uit het buitenland”, aldus Wim Zonneveld van de VERON. “VAHON heeft derhalve aangegeven bij het Agentschap Telecom dat zij graag ook in de toekomst gebruik wil maken van de 1566 kHz. “, aldus Zonneveld.

VERON
Vrijwilligers van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) afdeling Den Haag heeft VAHON Hindustani Radio de afgelopen weken ondersteund bij het verhuizen en weer opbouwen van de zendlocatie. Deze vrijwilligers waren ook betrokken bij het opbouwen van de vorige zendlocatie van VAHON in Stompwijk. De Raad van State besloot echter dat de zendmasten daar illegaal waren geplaatst. VAHON heeft na een korte zoektocht een nieuwe locatie gevonden tussen Den Haag en Zoetermeer. De afgelopen weken zijn diverse vrijwilligers van de VERON bezig geweest om de antennes en zender op de nieuwe locatie op te bouwen. Vandaag zijn de werkzaamheden afgerond.