Veel aandacht voor Carnaval op regionale en lokale media

afstandsbedieningDit weekeinde barst het carnaval weer los in veel regio’s in Nederland. Diverse regionale- en lokale omroepen besteden hier aandacht aan. 

Omroep Brabant
De regionale omroep Omroep Brabant doet uitgebreid verslag van carnaval en zendt van alles uit op televisie en radio. De Omroep Brabant-radioverslaggevers reizen tijdens carnaval kriskras door de hele provincie op zoek naar de leukste en meest feestelijke carnavalsplaatsen, om van daaruit live verslag te doen van het feestgedruis. Dit alles is te horen via DweilRadio. Dweilradio is tijdens het carnaval elke dag te horen van 09.00 tot 18.00 uur. Omroep Brabant zendt met carnaval zes optochten uit, met elke dag een live verslag van de optocht van die dag. Alle uitzendingen zijn te vinden via de website van Omroep Brabant.

L1 Limburg
De regionale omroep L1 uit Limburg doet ook uitgebreid verslag van het carnaval. Tot en met zaterdag 14 februari is de Top 1111 te horen via L1 Radio. De Top1111 is de jaarlijkse carnavalsmuzieklijst van Limburg, 92 uur lang op L1 Radio. Via de website http://www.l11alaaf.nl/ wordt door de regionale omroep al het nieuws geplaatst over het carnaval in Limburg. L11 Alaaf is ook als App te downloaden via de App Store van Apple en Google Play Store. L1 TV doet op maandag 16 februari, carnavalsmaandag, live verslag van ‘d’r Jroeëse Tsóg’, de grote optocht van Kerkrade. Naast de optocht van Kerkrade zendt L1 tijdens de vastelaovend ook de optochten van Heerlen, Beek (Leechsjtoet), Maastricht, Venlo en Sittard (Kènjeroptoch) uit. Met halfvasten, op zondag 15 maart, is L1 TV ook bij de Einzelgängeroptocht in Rimburg.

Delft
Ook in Delft wordt er carnaval gevierd door DCV Krabbelgat. De carnavalsvereniging uit Delft brengt de komende dagen zelfs een speciale evenementenzender in de lucht. Radio Krabbelgat is vanaf vrijdagavond te beluisteren via 107.5 MHz. De muziek wordt vier dagen lang verzorgd door Midnight Star van de bekende DJ Henny de Keijzer. Tijdens de Grote Optocht op zaterdag 14 februari en de Kinderoptocht op zondagmiddag 15 februari, zal er carnavalsmuziek “live” worden gedraaid door Disco Rainbow, bekend van o.a. De Opwarmavond en tal van andere festiviteiten, die dan niet alleen via de radio te beluisteren is, maar ook gelijktijdig op alle wagens ten gehore zal worden gebracht.

Studio Alphen
In Zuid-Holland wordt er onder andere in Boskoop groots carnaval gevierd. Boskoop heet gedurende de carnavals-periode Kwakveen. Op zaterdag 14 februari wordt de grote optocht van carnavalsvereniging de Krooshappers door de lokale omroep Studio Alphen live op televisie gebracht. Studio Alphen zendt ook interviews uit via de radio. Een samenvatting is later terug te zien via Studio Alphen. Studio Alphen is live te zien via kanaal 40 van Ziggo digitale televisie en Internet.

Naast de genoemde radio- en televisiezenders zijn er nog vele andere regionale- en lokale omroepen in Nederland die aandacht schenken aan het carnaval. 

Publieke omroep
De publieke omroep zendt dit jaar geen registraties van carnaval in Brabant en Limburg meer uit. Voorheen werden reportages over carnaval in Den Bosch en Eindhoven nog uitgezonden bij de omroep uitgezonden. Volgens de NOS is het schrappen van de uitzendingen het gevolg van bezuinigingen en een gebrek aan uitzendtijd. Omroep Max zendt op landelijke televisie wel een samenvatting uit van carnaval in Brabant.