Aangepaste programmering radio- en tv-zenders

journaalDiverse radio- en televisiezenders passen vandaag hun programmering aan in verband met het ongeluk met het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdagavond bij de grens tussen Oekraïne en Rusland is neergestort.

Aangepaste programmering NOS
De NOS verplaatst het verslag van de Tour de France vanmiddag naar Nederland 2. De uitzending van 14.10 tot 17.50 uur met de etappe van Saint-Étienne – Chamrousse (197,5 km) stond gepland op Nederland 1, maar de omroep wil deze televisiezender de hele dag vrijhouden voor journaaluitzendingen over het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines in Oekraïne. De NOS zendt de hele dag op het hele uur journaals uit, waarbij volgens een woordvoerster de lengte afhankelijk is van het nieuwsaanbod. Ook tussendoor kan de omroep met extra bulletins komen. Het NOS Journaal van 18.00 uur wordt met 10 minuten verlengd. Het NOS Journaal van 20.00 uur duurt vrijdagavond 40 minuten, een kwartier langer dan normaal.  

De registratie van het TROS Muziekfeest op het plein op Nederland 1 komt vanavond te vervallen. De omroep vindt het ongepast de muziekshow vrijdag uit te zenden. Om 19.25 uur is alsnog de NCRV-reality serie De Urker vissers te zien, die donderdagavond verviel. Het KRO-programma Het gevoel van de Vierdaagse, dat gepland stond om 19.00 uur, verschuift naar 20.50 uur. Flikken Maastricht begint daarna om 21.45 uur. De Avondetappe gaat om 22.25 uur van start, 20 minuten later dan gepland.

Aangepaste programmering RTL
Bij RTL 7 brengt de redactie van RTL Nieuws gedurende de dag nieuwsupdates in RTL Z tot 18.00 uur. RTL 4 neemt het vanaf 18.00 uur over. Hier staan zowel RTL Nieuws om 18.00 uur en om 19.30 uur als Editie NL om 18.15 uur in het teken van de laatste ontwikkelingen, daardoor zullen de uitzendingen langer zal zijn dan gebruikelijk. “Ook kijken we naar de programmering dit weekend, er volgen nog aanpassingen, meer hierover is later te vinden via RTL facebook en twitter”, aldus RTL Nederland.

SBS6 past de programmering niet aan. Afhankelijk van het nieuws kunnen reguliere uitzendingen wel worden onderbroken voor extra uitzendingen van Hart van Nederland.

Radio
Veel radiostations hebben vandaag de programmering versoberd. Radiostations zullen aangepaste muziek uitzenden en veel nieuws brengen over de crash van het toestel van Malaysia Airlines. Op Radio 1 blijft de NOS de hele dag tot 19.00 uur het Radio 1 Journaal uitzenden, met wisselende presentatie-duo’s. De reguliere programmering van Radio 1, waaronder het middagprogramma Radio Tour de France, komt te vervallen. De omroep doet in aangepaste vorm verslag van de Ronde van Frankrijk. 3FM ziet af van de zogeheten Summer Request. Ook de programmering op de publieke radiozender Radio 2 is aangepast.

Veel Nederlanders kijken naar NOS Journaal
Veel Nederlanders hebben donderdag naar het extra lange NOS Journaal om 20.00 uur en de extra uitzending van het journaal gekeken. Volgens Stichting Kijkonderzoek trok het achtuurjournaal op Nederland 1 2,1 miljoen kijkers, het extra journaal van 5 over half 6 trok ruim  1,3 miljoen kijkers. Het achtuurjournaal trok op andere dagen deze week veel minder kijkers. Woensdag nog keken er 1,4 miljoen Nederlanders. Datzelfde aantal keek donderdagavond om kwart over 11 nog naar het late journaal. Ook Hart van Nederland op SBS6 en het Half Acht Nieuws op RTL4 trokken veel kijkers door de vliegtuigcrash.