Veiling etherfrequenties toch van start

agentschaptelecomDe veiling van een drietal frequentiekavels gaat vanaf morgen van start. Dit bericht het Agentschap Telecom op haar werbsite. De veiling heeft een dikke week vertraging opgelopen.

 Vanaf 24 april tot en met 22 mei kunnen geïnteresseerden bieden op drie commerciële radiofrequenties voor uitzendingen in de FM of middengolf. Partijen kunnen hun aanvraag tot en met 22 mei 2013, 14:00 uur, indienen bij Agentschap Telecom. De radioprogramma’s van de nieuwe vergunninghouders worden ook digitaal via de ether uitgezonden.

Met de komst van nieuwe radiostations worden de nu nog braakliggende kavels A7, B38 en C08 weer in gebruik genomen. Het betreft een landelijke FM-zender, een regionale commerciële omroep met dekking rond Kaatsheuvel en een middengolfzender met bereik in Noord-Limburg. De vergunningen hebben een looptijd tot en met 31 augustus 2017.

De veiling zou eigenlijk vorige week al starten maar het Agentschap Telecom meldde toen dat “de beoordeling van de zienswijzen uit de consultatie vraagt meer tijd dan oorspronkelijk voorzien.”  Diverse media berichtte dat vooral het veilen van FM-kavel A7 op problemen zou stuiten bij de mastenbeheerder Novec.

Volgens Novec zou er door het in de lucht brengen van het FM-kavel A7 capaciteitsproblemen gaan ontstaan op diverse zendmasten Hierdoor zou de uitrol van het landelijke digitale commerciele netwerk via DAB+ in het gedrang komen. De uitrol van dit netwerk staat voor de komende maanden gepland en moet in september al in een groot deel van Nederland te ontvangen zijn. Blijkbaar ziet de Minister geen problemen en kan de veiling alsnog doorgang vinden. “Uit navraag bij Novec B.V. en de zenderoperators Broadcast Partners en KPN blijkt dat er geen onoverkomelijk problemen zijn die een uitrol van kavel A7 in de weg staan. De situatie is daarmee niet veel  anders dan bij eerdere vergunningverleningen. Ik zie dan ook geen noodzaak voor een grondig onderzoek”, aldus de Minister in de Staatscourant vandaag.