Storingen in radio-ontvangst door atmosferische omstandigheden

Diverse radiozenders in Nederland zijn momenteel minder goed te ontvangen via de ether door atmosferische omstandigheden. 

Inversie

Onder andere BNR Nieuwsradio meldt op haar website dat de radiozender momenteel minder goed is te ontvangen via haar FM-frequenties. “De boosdoener is inversie, waarbij ook op grote hoogte sprake is van temperatuurstijgingen. Radiogolven botsen in die luchtlagen. Hierdoor reiken buitenlandse radiozenders verder dan normaal, waardoor zij de uitzending van Nederlandse FM-zenders kunnen verstoren.”, aldus BNR Nieuwsradio. Niet alleen commerciële radiozenders hebben hier last van, ook de publieke landelijke en regionale omroepen kunnen hiervan hinder ondervinden en zelfs een aantal lokale omroepen maakt melding van een slechte ontvangst van hun signaal.

Mooi weer

Met het mooie weer in Nederland kunnen dit soort storingen nog even aanhouden. Via de digitale ether (DAB+) is de kans op storingen iets kleiner omdat de frequenties die voor DAB+-gebruikt worden in Nederland bij onze buurlanden niet gebruikt worden. Toch kan bij deze weersomstandigheden ook via DAB+ sprake zijn van storingen waarbij het DAB+-signaal tijdelijk geheel wegvalt.

Radio uit buitenland

Voor de liefhebbers is het bij dit soort omstandigheden mogelijk om via de ether signalen op te pikken van buitenlandse radiozenders. Zo zagen veel bestuurders vanmorgen op hun autoradio de signalen van de BBC voorbij komen. Via de digitale ether is het in Nederland mogelijk om kanalen uit België, Duitsland, Denemarken en Engeland te ontvangen.

Meer informatie over de atmosferische omstandigheden via: http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.html en http://www.fmtvdx.eu/hoe-werkt-het.html

Tweets:

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.