VK: Nieuwe commerciële radiozenders van start via DAB

Vandaag zijn een groot aantal nieuwe commerciële radiozenders te horen via de digitale ether (DAB) in het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe zenders zijn te horen via een extra DAB-multiplex voor commerciële radiozenders dat vandaag officieel met haar uitzendingen is begonnen.

Nieuwe radiozenders

Vandaag zijn de radiozenders Share Radio, Premier Christian Radio, Fun Kids, Kisstory, Planet Rock, Absolute 80s, Sunrise Radio, Jazz FM, Awesome Radio, UCB2, Panjab Radio, en Heat van start gegaan via DAB. Een aantal radiozenders was al te horen via DAB in het Verenigd Koninkrijk via het bestaande DAB-netwerk voor commerciële radiozenders (D1).  In de loop van de maand wordt dit aantal aangevuld met Mellow Magic, Talksport 2, talkRadio, Premier Praise, Virgin Radio en Magic Chilled. Eind maart moeten alle radiozenders hun plekje hebben gevonden op het nieuwe DAB-kanaal.

DAB+

Van de 18 radiozenders in het nieuwe netwerk zullen er uiteindelijk drie radiozenders in de vernieuwde norm DAB+ gaan uitzenden (Fun Kids, Jazz FM en Magic Chilled), de overige radiozenders zijn te horen in de oudere DAB-norm en worden zelfs in mono uitgezonden. De DAB-norm is in het Verenigd Koninkrijk nog steeds de meest gangbare norm voor digitale radio. In ons land is juist de nieuwere DAB+-norm de standaard.

Sound Digital

Sound Digital is de eigenaar van het tweede landelijke DAB-netwerk, beter bekend onder de naam D2, in het Verenigd Koninkrijk en is een samenwerkingsverband van mediabedrijven UTV Media, Bauer Media en zenderexploitant Arqiva. In maart vorig jaar kreeg Sound Digital het tweede digitale DAB-netwerk toegewezen. Een klein jaar later gaan de uitzendingen daadwerkelijk van start. Sound Digital gaat voor het netwerk in eerste instantie van start met 45 steunzenders en verwacht hiermee 75 procent van de huishoudens in het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Meer informatie over de radiozenders op het nieuwe landelijke DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk: http://www.sounddigital.co.uk/

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.