VK: Radiozenders nieuwe landelijke DAB-netwerk bekend

Vanaf eind februari zullen de uitzendingen starten van het tweede landelijke DAB-netwerk voor commerciële radiozenders in het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft Sound Digital deze week bekend gemaakt.

Sound Digital

Sound Digital is de eigenaar van het tweede landelijke DAB-netwerk, beter bekend onder de naam D2, in het Verenigd Koninkrijk en is een samenwerkingsverband van mediabedrijven UTV Media, Bauer Media en zenderexploitant Arqiva. In maart vorig jaar kreeg Sound Digital het tweede digitale DAB-netwerk toegewezen. Een klein jaar later gaan de uitzendingen daadwerkelijk van start. Sound Digital gaat voor het netwerk in eerste instantie van start met 45 steunzenders en verwacht hiermee 75 procent van de huishoudens in het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Radiozenders

De radiozenders die te horen zullen zijn via dit netwerk zijn talkRADIO, talkSPORT2, Virgin Radio, Share Radio, Mellow Magic, Magic Chilled, Absolute 80s, Kisstory, heat radio, Planet Rock, Sunrise Radio, Awesome Radio, UCB2, Premier Christian Radio, Premier Praise!, Panjab Radio, Fun Kids en Jazz FM. Een aantal van deze radiozenders zijn al te horen via het eerste landelijke netwerk van commerciële radiozenders (D1) in het Verenigd Koninkrijk en met ingang 29 februari verhuizen naar het nieuwe netwerk.

DAB+

Van de 18 radiozenders in het nieuwe netwerk zullen er drie radiozenders in de vernieuwde norm DAB+ gaan uitzenden (Fun Kids, Jazz FM en Magic Chilled), de overige radiozenders zijn te horen in de oudere DAB-norm en worden zelfs in mono uitgezonden. De DAB-norm is in het Verenigd Koninkrijk nog steeds de meest gangbare norm voor digitale radio. In ons land is juist de nieuwere DAB+-norm de standaard.

Testuitzendingen

Inmiddels zijn de eerste testuitzendingen van het nieuwe netwerk waargenomen. Vanaf 29 februari gaan de uitzendingen via het netwerk officieel van start. De meeste radiozenders zullen in de weken daarna worden toegevoegd. Het netwerk gaat uitzenden via kanaal 11A (216.928 MHz)

Meer informatie over de radiozenders op het nieuwe landelijke DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk: http://www.sounddigital.co.uk/

Video:

Tweets:

https://twitter.com/a516digital/status/694308467016884224

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.