Vlaamse consumentenorganisatie start petitie tegen TV-decoder

coaxkabelBelgië is een van de weinig landen waar de consument een aparte decoder nodig heeft voor digitale televisie. De Vlaamse consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat niet langer aanvaardbaar en start een petitie.  Dit bericht de website Datanews.be

Uit een enquête van Test-Aankoop blijkt dat de helft van de tv-kijkers een digitaal basisaanbod wenst zonder interactieve diensten. Voor een dergelijk basisaanbod is wel een kabelabonnement, maar geen decoder nodig aangezien de meeste hedendaagse tv’s al een kabeldecoder ingebouwd hebben. Een zogenaamde CI (Common Interface)-beveiligingskaart volstaat in principe om tv te kijken. In ons land is een dergelijke CI-oplossing breed verkrijgbaar via vrijwel alle digitale kabeltv-aanbieders zoals Ziggo en UPC. In België is deze oplossing echter niet mogelijk.

Test-Aankoop vindt dit niet langer aanvaardbaar en is een online petitie gestart om de CI-kaart ook in België op de markt te brengen. 

Telenet: voor de zomer een oplossing
In een reactie laat Telenet, de grootste kabelaar van België, weten dat er “nog voor de zomer” een systeem met een CI-kaartje in de winkel zal liggen. De Mechelse kabelaar blijft wel vaag, want “alle modaliteiten” volgen later. Zo is niet duidelijk of het kaartje gehuurd dan wel gekocht zal moeten worden, en hoeveel zenders via dat systeem te bekijken zullen zijn. Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts merkt wel op dat het om een bijkomend product gaat. “Telenet laat de settopbox dus niet vallen”, zegt hij (via Datanews)

Promotiefilmpje Test-Aankoop:

{youtube}_wlV1MNG3Xs{/youtube}