Vlaamse overheid stelt meer capaciteit beschikbaar voor DAB+

De Vlaamse overheid heeft meer capaciteit beschikbaar gesteld voor digitale radio via de ether (DAB+). Dit heeft de Vlaamse minister Sven Gatz (media) meegedeeld.

Twaalf radiozenders

Het gaat om een derde landelijke multiplex waarop in de toekomst minimaal twaalf radiozenders kunnen uitzenden. Het is de bedoeling dat de commerciële netwerkradio’s van dit bijkomend DAB+-platform gebruik maken vanaf september 2019.

Netwerken

Vlaanderen kent momenteel twee netwerken waarop via de digitale ether wordt uitgezonden. De Vlaamse publieke omroep zendt uit via kanaal 12A en de de commerciële exploitant Norkring zendt met een pakket uit op kanaal 11A. Via dit netwerk zijn radiozenders als Qmusic, Joe, VBRO en TOPradio te horen.

Omdat dit tweede netwerk bijna vol zit komt er een derde netwerk beschikbaar. Dit netwerk zal gaan uitzenden op Kanaal 5A (Provincies Oost- en West-Vlaanderen) en kanaal 5D (Provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant (en Brussel).

Ketenbesluitvorming

De uitbreiding van die digitale radiocapaciteit zal volgens de minister verlopen via een ketenbesluitvorming: eerst en vooral dient er nieuwe capaciteit te worden gecreëerd, vervolgens moet er voorzien worden in voldoende dekking (beluisterbaarheid) en tenslotte kan de nieuwe capaciteit ‘gevuld’ worden.

“Meer keuze”

Sven Gatz: “Met de uitbreiding van de capaciteit voor DAB+ zorgen we ervoor dat de luisteraar veel meer keuze zal krijgen aan landelijke radiozenders, met een betere kwaliteit. Die luisteraars zullen daardoor binnen afzienbare tijd ook aangemoedigd te worden om via een DAB+-toestel hun geliefde radiozenders te beluisteren.”