Vlaamse regering niet akkoord met nieuwe kinderzender VRT

De Vlaamse regering gaat niet akkoord met het voorstel van de Vlaamse openbare omroep VRT om een aparte zender voor kinderen tot zes jaar te starten.

Plan

Eind vorig jaar kwam de VRT met het plan om een aparte kinderzender te starten voor de “allerjongsten”. De zender had als werktitel Ketnet Jr. meegekregen.

Tot 12 jaar

Momenteel richt Ketnet zich op alle kinderen tot en met 12 jaar, maar voor de allerjongsten zijn er maar een drietal uitzendmomenten voorzien, aldus de omroep. Zo brengt de zender momenteel op weekdagen tussen 6 en 7 uur, tussen 9 en 11 uur en tussen 14 en 15.30 uur programma’s als Kaatje, Uki en Musti. “Daarna laten we op lineaire televisie de allerjongsten los en volgen de programma’s die voor iets oudere kinderen bestemd zijn”, aldus netmanager Maarten Janssen bij de presentatie van de plannen vorig jaar.

Goedkeuring

De openbare omroep heeft goedkeuring nodig van de Vlaamse overheid om de televisiezender te starten. De beslissing hierover deed langer op zich wachten dan normaal. Afgelopen nacht kwam er alsnog een beslissing over het plan. De VRT krijgt geen goedkeuring van de Vlaamse overheid voor de nieuwe televisiezender.

“Volop op digitale programmatie”

Minister van Media Sven Gatz over de beslissing: “Gezien het snel afnemend belang van lineaire televisie ten voordele van het online kijken is een bijkomend televisiekanaal voor de VRT geen duurzame keuze voor de toekomst. We vragen de openbare omroep, zoals ook opgenomen in de beheersovereenkomst, volop in te zetten op digitale programmatie. Ook voor de allerkleinsten.“.

Verschuiving kijkgedrag

In Vlaanderen tekent zich zoals ook in het buitenland een duidelijke shift af in het kijkgedrag van lineair naar niet-lineair televisie kijken, zeker in de doelgroep van jonge kinderen en gezinnen. “Niet-lineair is de toekomst, dat blijkt ook uit de Europese vergelijking: sinds 2009 lanceerde geen enkel Europees land een extra lineair kanaal voor kinderen tot 6 jaar. “, aldus de Vlaamse overheid.

Sociale media: