Vlaamse regionale omroepen in zwaar weer, minister wil helpen

De Vlaamse regionale omroepen verkeren in zwaar weer. De Vlaamse mediaminister gaat in gesprek met de regionale zenders.

Inkomsten lopen terug

De regionale zenders hebben de voorbije jaren hun inkomsten zien teruglopen tot het niveau van 2005. Dit blijkt uit onderzoek van de Vlaamse krant De Tijd. De terugval van de inkomsten heeft vooral te maken met het verlies van inkomsten uit de advertentiemarkt. Het zijn vooral de regionale zenders die niet samenwerken met een mediabedrijf of een samenwerkingsverband met andere zenders hebben die financiële problemen hebben. Het gaat om AVS, ROB TV, Ring TV en RTV.

Samenwerken

TV Oost uit Oost-Vlaanderen, ATV uit Antwerpen en TV Limburg werken sinds 2014 samen en worden volgend jaar ondergebracht in Mediahuis. Ook de West-Vlaamse zenders WTV en Focus werken nauw samen in een bedrijf onder Roularta.

Hulp

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaat de komende maanden met de regionale zenders overleggen over hoe het verder moet met de zenders. Volgens De Tijd wil de minister inzetten op meer samenwerking tussen de zenders en meer aandacht voor digitale inhoud. De huidige subsidieovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de verschillende regionale zenders in Vlaanderen loopt dit jaar af.

Strategisch plan

De minister wil dat de regionale omroepen werk maken van een strategisch plan. Dan kan de overheid met gerichte maatregelen de omroepen steunen, aldus de website deredactie.be De jaarlijkse subsidie van 185.000 euro voor de verschillende omroepen zou worden geschrapt, maar niet voor eind volgend jaar. In de toekomst denkt de minister ook aan intensievere samenwerking met de Vlaamse openbare omroep VRT. De VRT meldt dat een samenwerking met de regionale zenders niet ongenegen is. “We zullen het voorstel bestuderen”, meldt de VRT tegenover deredactie.be.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.