Vlaanderen: Publieke en commerciële tv samen in VOD

internettvDe Vlaamse publieke omroep VRT en de commerciële omroepen VMMa en SBS werken in Vlaanderen samen aan Rumble, een nieuw systeem voor uitgesteld kijken.

Dit bericht dagblad De Standaard op haar website. De lancering van Rumble wordt voorlopig geblokkeerd door de getroebleerde relatie van de zenders met kabelaar Telenet.

 

Alle tv-programma’s van de grote Vlaamse zenders zult u kunnen bekijken wanneer u dat maar wil, tot twee (of drie) dagen na uitzending. En dat zowel op een tablet of smartphone als op uw televisie. Dat is het idee achter het Rumble-project, dat gestart is bij de VRT maar waar ondertussen ook de twee grote commerciële zenders bij betrokken zijn.

In een korte mededeling bevestigden de drie zenders gisteren aan De Standaard deze samenwerking. ‘Rumble is een toepassing die live en uitgesteld tv-kijken op nieuwe platformen, waaronder smartphones en tablet-pc’s, mogelijk moet maken’, schrijven ze. ‘Dit is vandaag een proefproject, waarvan we de wenselijkheid van het in de markt zetten onderzoeken en waarvoor we met alle partners (omroepen en distributeurs) over de nieuwe mogelijkheden ervan in gesprek zijn.’

De zenders willen dus de distributeurs – vooral Telenet en Belgacom – bij het project betrekken. Maar dat ligt bijzonder moeilijk vanwege de hoogoplopende twist tussen Telenet en De Persgroep, dat 50 procent van VMMa bezit. De VMMa wil meer geld van Telenet in ruil voor zijn programma’s en wil worden vergoed voor het gebruik van de digicorder.

Lees verder via De Standaard