Vodafone en Ziggo mogen fuseren: Vodafone Thuis moet worden verkocht

Vodafone en Ziggo mogen fuseren. Dit heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt. Wel moet Vodafone haar vaste lijn-producten verkopen/afstoten, oftewel Vodafone Thuis waar het televisie, vaste telefonie en internet op aanbiedt. Volgens een persbericht van beide partijen zouden er al partijen zich hebben aangemeld die geïnteresseerd zijn om de diensten van Vodafone Thuis over te nemen.

Verzoek ACM afgewezen

De Europese Commissie heeft het verzoek van de Nederlandse ACM (Autoriteit Consument en Markt) om de fusie te mogen beoordelen afgewezen. De Europese Commissie had volgens een persbericht zorgen over het zowel via de kabel als via het vaste telefonienetwerk aanbieden van eenzelfde aanbod.

Producten

Vodafone Thuis telt thans 123.000 abonnees (30 juni jl); Ziggo telt er circa 4 miljoen (31 maart jl) waarvan 197.000 ook mobiele klanten zijn. De provider telt 5 miljoen mobiele telefonieklanten (30 juni jl). De combinatie zal zowel de mobiele telefonie-infrastructuur (inclusief een landelijk 4G-netwerk) alsmede het kabelnetwerk van Ziggo in handen hebben.

Het huidige Ziggo is sinds november 2014 volledig eigendom van Liberty Global, dat 50% van het fusiebedrijf zal behouden. Vodafone verkrijgt de overige 50 %. Zowel Vodafone (bij aantal mobiele klanten) als Ziggo (bij aantallen kabelklanten) hebben de afgelopen jaren te maken met dalende klantenaantallen als het gaat om hun mobiele producten en kabelproduct (Ziggo).

Geen toegangsverplichtingen

Er zijn geen toegangsverplichtingen opgelegd voor de fusie. Wel blijven voor het vaste netwerk van Ziggo de eerdere non-discriminatieverplichtingen van kracht die de Europese Commissie oplegde bij de vorming daarvan. De volledige details van de beoordeling van de Europese Commissie zullen over enkele maanden bekend worden gemaakt.

Vodafone zal circa 1 miljard euro betalen aan Liberty Global om het 50 % belang te verkrijgen in de nieuwe joint-venture die overigens vele miljarden aan schulden zal hebben. Kabelaar Ziggo had op 30 maart jl bijvoorbeeld 7 miljard aan schulden uitstaan bij derden en nog eens 3,3 miljard bij Liberty Global.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.