VodafoneZiggo: resultaatstijging ten opzichte van tweede kwartaal

VodafoneZiggo heeft in het afgelopen kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal verbeterde resultaten geboekt. Met een operationeel resultaat van 84,3 miljoen (38 miljoen meer dan in het tweede kwartaal) op 999,2 miljoen euro omzet (2,2 miljoen euro meer dan in het tweede kwartaal) boekte het het fusiebedrijf van Vodafone en Ziggo in de zomermaanden een verbeterd resultaat. Ten opzichte van de pro forma resultaten van het derde kwartaal 2016 daalde de omzet wel (5,2%) en het operationeel resultaat met 20,4%.

Hogere abonnementsprijzen

De klant betaalde bij de kabeltak Ziggo elke maand gemiddeld 47 euro per maand aan het teleccombedrijf; vorig jaar was dat nog 46 euro per maand.

Dividend

Vodafone Group en Liberty Global, de eigenaren van VodafoneZiggo, incasseerden het afgelopen kwartaal 130 miljoen euro aan ‘dividend’, daarboven betaalde het bedrijf nog eens 28 miljoen euro aan rente aan deze twee bedrijven. De totale schuld van VodafoneZiggo bedraagt 10,04 miljard euro en is daarmee (met 56,1 miljoen) lichtjes gedaald.

Omzet

De omzet bij kabelabonnementen van Ziggo steeg met 1,9% ten opzichte van het tweede kwartaal; maar daalde lichtjes met 0,1% ten opzichte van het derde kwartaal 2016.

Klanten blijven weglopen

Ziggo blijft overigens wel klanten verliezen: 15.500 klanten liepen weg. Die daling is wel lager dan in het tweede kwartaal. Ziggo bedient nog steeds de meerderheid van de Nederlandse huishoudens met 3.918.100 tv-klanten. Na dalingen in de afgelopen kwartalen steeg het aantal gebruikers van gecodeerde diensten van Ziggo met 10.000.

Mediabox XL

Een opvallend cijfer is dat Ziggo 51.000 nieuwe Ziggo Mediabox XL boxen heeft weggezet, terwijl het in het tweede kwartaal nog 1,19 miljoen boxen zei te hebben weggezet en nu 1,2 miljoen. Dat duidt dat er een hoge churn is daarvan. Ziggo Mediabox XL is de nieuwe merknaam voor het Horizon-product. Aandeelhouder Liberty Global wil in 2018 komen met nieuwe boxen die ook Ultra HD aankunnen; onduidelijk is nog wanneer die bij VodafoneZiggo zullen worden uitgerold. Deze waren overigens al in 2016 aangekondigd onder de naam EOS.

Mobiel

De mobiele omzetten van Vodafone Nederland daalde vergeleken met vorig jaar in het afgelopen kwartaal fors met 28,4 miljoen euro naar 216,4 miljoen euro mede dankzij de nieuwe roamingregels.

Positief gestemd

VodafoneZiggo en Liberty Global zijn positief gestemd over de resultaten in Nederland. Volgens het bedrijf dragen investeringen in Ziggo Sport, het exclusief maken van HBO, producten als Replay TV en Ziggo Go alsmede prijsverhogingen daartoe bij. Het bedrijf is verder blij de tenders van gemeenten en regering te hebben gewonnen om mobiele en vaste lijncommunicatie te mogen uitvoeren. Volgens directeur Jeroen Hoencamp moet de opening van het nieuwe kantoor in Utrecht Hoog Catherijne in de tweede helft van 2018 tot verdere integratie van het mobiele en vaste telecombedrijf leiden.

Sociale media: