VPRO hekelt onder ede horen acteurs dramaserie ‘De Maatschap’

De VPRO hekelt de beslissing van de rechtbank in Groningen om Robert Moszkowicz toe te staan elf acteurs en makers van de dramaserie De Maatschap op te roepen voor een getuigenverhoor. “Hiermee wordt een kritische grens overschreden van artistieke en journalistieke vrijheid”, aldus de omroep in een persbericht.

Auteursrecht

Moszkowicz wil de acteurs en makers van De Maatschap ondervragen om na te gaan of er in de dramaserie sprake is van schending van auteursrecht van de autobiografie van Robert Moszkowicz en of de serie hem schade kan berokkenen.

“Geen sprake van schending auteursrecht”

Volgens de VPRO is van schending van auteursrecht geen sprake omdat De Maatschap gebaseerd is op feiten waaraan fictieve elementen zijn toegevoegd. De rechtbank zou volgens de omroep ten principale verzoeken om in te grijpen of preventieve controle uit te oefenen vóór openbaarmaking moeten afwijzen om geen onnodige censuur uit te oefenen op artistieke producties.

Beslaglegging

De getuigenverhoren volgen op een eerdere beslaglegging op het scenario van De Maatschap op verzoek van Moszkowicz en een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke schending van het auteursrecht. Afgelopen vrijdag oordeelde de rechtbank nog dat er op geen enkele wijze aannemelijk kon worden gemaakt dat er een schending van auteursrechten dreigde en veroordeelde Moszkowicz tot het betalen van de proceskosten.

VPRO maakt zich zorgen

De VPRO maakt zich zorgen over het effect dat het inzetten van deze instrumenten heeft op de vrijheid van meningsuiting en de creatieve vrijheid van makers. Door makers en acteurs onder ede gedwongen verklaringen af te laten leggen over de inhoud van een productie, wordt volgens de VPRO een kritische grens overschreden. De artistieke en journalistieke vrijheid waarop makers in Nederland moeten kunnen vertrouwen komt hiermee onder druk te staan.

De Maatschap is een vierdelige dramaserie over de Nederlandse advocatenfamilie Meyer, geïnspireerd door het levensverhaal van de familie Moszkowicz. De hoofdrollen worden gespeeld door onder anderen Pierre Bokma en Daan Schuurmans.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.