VRT: 90 banen weg, OP12 wordt geschrapt

vrtDe Vlaamse openbare omroep VRT gaat haar personeelsbestand in 2015 afslanken met 89,5 personen. Daarnaast wordt het Vlaamse televisienet OP12 geschrapt. 

Dit bericht de website deredactie.be vandaag. De maatregelen zijn nodig door bezuinigingsmaatregelen van de Vlaamse regering. 

OP12 verdwijnt
De VRT bevestigt nu dat de zender OP12 na 20 uur ophoudt te bestaan in 2015. Ketnet zal wel nog op het derde net van de VRT uitzenden en het productiebudget van enkele programma’s zal dalen. Het parlementair magazine “Villa politica” zal met minder middelen gemaakt worden en op Canvas verdwijnt “Login” en het “100 seconden journaal”.

Op 24 september maakte Vlaams minister van Media Sven Gatz bekend dat de VRT in 2015 18 miljoen euro moet besparen. Tegen eind 2019 moet er in totaal 39 miljoen euro bespaard worden, bijna tien procent van de totale overheidsdotatie van de openbare omroep.

Update 17.30 uur. De VRT heeft op haar website inmiddels een overzicht gepubliceerd van een aantal bezuinigingsmaatregelen:

  • De VRT zal vanaf 2015 geen sportgala meer maken.
  • Het aantal wedstrijden van de Europa League-voetbal vermindert vanaf september 2015. Nu zendt Sporza op de eerste 10 speeldagen 2 matchen per speeldag uit. Dat wordt teruggeschroefd.
  • Het contract van de Beker van België voetbal, dat volgend jaar afloopt, wordt herbekeken.
  • In het tennis worden de live-verslaggeving van Wimbledon en de WTA-Masters geschrapt.
  • Een aantal zaalsportenmatchen die door het verdwijnen van OP12 geen platform voor live-uitzending meer hebben, zullen we in samenvatting op het meer populaire platform dat “Eén” is een groter bereik geven dan tevoren. Maar er zullen ook nog wedstijden live worden uitgezonden.
  • “Sporza op zondag” verhuist in de loop van 2015 van Canvas naar “Eén”, waardoor het logischerwijze meer kijkers zal hebben, maar het programma zal niet meer consequent iedere zondag worden gemaakt. Op actualiteitsluwe zondagen zal er al eens geen uitzending zijn.