Vlaamse publieke omroep gaat teletekst afbouwen

De teletekst-dienst van de Vlaamse publieke omroep VRT wordt de komende periode afgebouwd. Er ligt echter nog geen planning vast met betrekking tot het afbouwen van de dienst. Dit bericht de VRT via haar nieuwswebsite deredactie.be.

Minder populair

Het aantal bezoekers voor de dienst nam de voorbije jaren gestaag af. Volgens het VRT-jaarverslag 2014 evolueerde het aantal bezoekers per dag van 576.094 in 2010 naar 123.709 in 2014.

De nieuwe beheersovereenkomst van de VRT maakt enkel nog melding van Teletekst in het kader van de ondertiteling voor doven en slechthoren, via de 888-pagina. De overige functies van Teletekst zullen gefaseerd worden afgebouwd. De timing en de scenario’s daarvoor worden nog volop bekeken, aldus de minister.

Ondertiteling blijft

De Vlaamse minister van Media, Sven Gatz, heeft aangegeven dat de VRT de dienst gaat afbouwen maar dat de ondertiteling voor doven en slechthorenden via de dienst wel behouden blijft.

VTM

In Vlaanderen stopte eerder al de Vlaamse commerciële televisiezender VTM met het aanbieden van de dienst, de Engelse BBC stopte in 2012 met hun Ceefax. In Nederland stopte de regionale omroep RTV Noord-Holland en de Amsterdamse stadszender AT5 al met haar teletekst-dienst.

NOS

De Nederlandse publieke omroep heeft nog geen plannen om de dienst af te bouwen. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek dat Teletekst in Nederland nog steeds populair blijft. Exacte kijkcijfers zijn voor Teletekst niet bekend, maar op basis van eigen onderzoek schat de NOS in dat er dagelijks nog 3,7 miljoen Nederlanders op kijken. Driekwart van de volwassen Nederlanders gebruikt wel eens Teletekst.

Tweets

https://twitter.com/n_maes/status/685156182743465984

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.