VVD stelt vragen over rol L1 bij brand Roermond

l1De VVD in de Tweede Kamer heeft aan staatssecretaris Sander Dekker van Media kritische vragen gesteld over de rol van L1 als calamiteitenzender naar aanleiding van een grote brand in Roermond.

Dit bericht de regionale nieuwswebsite 1Limburg.

De partij vindt dat de informatie-voorziening rondom een brand in Roermond erg laat op gang kwam en wil weten waarom er bij L1 in de nachtelijke uren geen extra uitzendingen waren. Het Roermondse kamerlid Karin Straus en haar collega Ton Elias willen weten of VVD-staatssecretaris Sander Dekker de snelheid en kwaliteit van de informatievoorziening via L1 adequaat vindt. Ze vragen op welk tijdstip de eerste berichtgeving via L1 tot stand kwam. Ook in vergelijking met niet-rampenomroepen als de NOS en RTL. Als de staatssecretaris niet tevreden is, willen de twee VVD-‘ers weten welke maatregelen hij neemt om de snelheid van berichtgeving bij L1 en andere regionale omroepen bij rampen te verbeteren.

Rol hulpdiensten
“Een regionale zender heeft als taak om ook een calamiteitenzender te zijn. We willen graag weten waarom het niet goed is gegaan”, zegt Tweede Kamerlid Karin Straus uit Roermond. Ze vindt dat hierbij ook gekeken moet worden naar de rol van de hulpdiensten. “We moeten er ook voor zorgen dat de regionale zenders de juiste signalen krijgen vanuit de hulpdiensten, zodat ze hun werk goed kunnen doen.”

Verzoek heeft L1 niet bereikt
Maurice de Heus, hoofd nieuws bij L1 begrijpt de vragen van omwonenden, maar deelt de kritiek van onder meer VVD-Tweede Kamerlid Karin Straus op L1 niet. “Voor het inzetten van L1 als rampenzender is een formele procedure nodig. We geven onze zender dan als het ware af aan de hulpdiensten. Dat verzoek heeft ons nooit bereikt. Er is ook nooit een contactpersoon aangesteld die ons constant op de hoogte hield van het laatste nieuws. Ook dat is een onderdeel bij de inzet van L1 als calamiteitenzender.”

Lees ook het weblog van Maurice de Heus bij L1.