VVD: Veilen commerciële etherfrequenties niet de voorkeur

Kamerlid Bart de Liefde, woordvoerder Telecom bij de VVD, is geen voorstander van een veiling van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders in 2017. “Voor de VVD staat het belang van de luisteraar voorop. En dat is kwalitatief goede en gedigitaliseerde radio. Veilen is een goed idee als er meer vraag naar radiofrequenties is dan het aanbod. En dat lijkt nu niet het geval te zijn. In zo’n situatie heeft verlengen de voorkeur”, alus de Liefde in een persverklaring.

Coalitiepartner PvdA liet eerder al doorschemeren tegen de plannen voor een veiling van de etherfrequenties te zijn. Het kabinet maakte vrijdag bekend dat er wel een veiling
komt voor de verdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders voor een periode van 10 jaar. Deze veiling krijgt minder voorwaarden, regels en programma-eisen dan de veiling in 2003. Daarnaast komt er meer ruimte beschikbaar voor commerciële radiozender in de digitale ether (DAB+).

De Liefde geeft in de persverklaring wel aan voorstander te zijn van minder regels voor verdeling van de etherfrequenties voor commerciële omroepen: “De VVD vindt dat
het sowieso hoog tijd is om de van de ouderwetse eigen af te komen zoals de eigendomsbeperkingen en oubollige clausulering, bijvoorbeeld de hoeveelheid jazznummers per uur. de VVD vindt dat er een gelijker speelveld moet komen tussen de commerciële zenders en de publieke omroep. De NPO moet zich richten op haar kerntaken en niet met belastinggeld zenders als Radio 538 en Radio Veronica na zitten apen”,aldus de Liefde.

De Tweede Kamer spreekt donderdag met minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) over de kwestie.