Genootschap Radiojingles en -tunes neemt archief Top Format over

Jinglebedrijf Top Format in Haarlem heeft zijn complete archief gedoneerd aan het Genootschap Radiojingles en -tunes. Genootschap Radiojingles en -tunes is actief met de website Jingleweb. Het gaat volgens het genootschap om duizenden uren aan radiojingles en radiotunes voor stations in Nederland en veel andere landen in West-Europa.

Nieuw pand

Top Format is in de zomer verhuisd naar een nieuw pand in Haarlem. De onderneming heeft zich de afgelopen tijd beraden wat te doen met de enorme hoeveelheden banden, CD’s en platen, volledig gevuld met jingles en tunes. “Met onze scherpe focus op de toekomst, denk ik dat we geen betere manier hebben gevonden dan onze nalatenschap aan het Genootschap over te dragen“, zegt Dave Albers van Top Format.

“Vereerd”

Voor het Genootschap Radiojingles en -tunes is het een bevestiging van hun jarenlange vrijwillige werk om de beroemde jingles en tunes van de Nederlandse radio te behouden en te archiveren. Het Genootschap is het grootste particuliere jingle-archief van Nederland.

“We zijn vereerd dat Top Format ons heeft gekozen om dit alles te behouden. Eerder kregen we ook al de jingle-archieven van bijvoorbeeld de TROS, Veronica en AVRO’s Toppop, evenals het bandenarchief van DJ Felix Meurders. Maar nu hebben we het volledige jingle-oeuvre van stations als Veronica, TROS, Radio 2 en Radio 10 in handen. En daar zijn we zielsgelukkig mee”, zeggen Jelle Boonstra en Benno Roozen van Jingleweb.

Vormgeving

Het Genootschap bekommert zich om radio- en televisie-vormgeving. Programmamakers gooien vaak de vormgeving na jaren intensief gebruik gewoon weg, terwijl die vormgeving juist na een paar jaar heel plezierig een tijdsbeeld kunnen terugbrengen.

Het Genootschap verzamelt niet alleen, maar helpt programmamakers ook aan historisch materiaal om de radio- en televisiegeschiedenis in ere te houden. Zónder geld te vragen. Op de website staat een montage van Top Format jingles van de afgelopen 12½ jaar

Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft op haar beurt besloten Jingleweb vanaf komende vrijdag 27 oktober 2017 te archiveren en voor de lange termijn te bewaren voor toekomstig onderzoek. “Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die door de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan”, stelt de KB, die een website als Jingleweb als ‘digitaal erfgoed’ beschouwt.

Audio: