World Radio Day / Wereldradiodag in het teken van radio en sport

Vandaag, 13 februari, is door UNESCO uitgeroepen tot World Radio Day / Wereldradiodag. De UNESCO wil hiermee het belang van het medium radio benadrukken.

Thema

Deze dag wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd en dit jaar is het thema: ‘Radio en Sport’. Volgens de UNESCO is radio een belangrijk medium op verslag uit te brengen van sportevenementen. Daarnaast is ook het van belang volgens UNESCO dat radio de ‘sportieve waarden’ als fair-play, teamwork en gelijkheid overbrengt naar de luisteraars.

UNESCO

UNESCO, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties, wil via Wereldradiodag de toegang tot radio wereldwijd vergroten. “Radio is voor miljoenen luisteraars over de hele wereld het enige en meest toegankelijke medium. Bovendien geeft radio wereldwijd een stem aan onderdrukte groepen zoals vrouwen, jongeren en armen.

Bereik

Radio vormt voor de UNESCO een belangrijk instrument in het bereiken van haar eigen doelstellingen op het gebied van het ontwikkelen en bevorderen van de communicatie tussen volkeren, de wederzijdse verstandhouding en de vrije meningsuiting.

Volgens de organisatie bereikt radio ongeveer 95% van de wereldbevolking. Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75% van de huishoudens toegang tot radio. Er wordt geschat dat er wereldwijd meer dan 40.000 radiozenders zijn.

Evenementen

Op de website van World Radio Day zijn alle evenementen en speciale uitzendingen te zien rond deze dag. Voor Nederland staan er geen speciale uitzendingen geprogrammeerd aldus de website.

Audio:

https://soundcloud.com/world-radio-day/jingle-english

Video: