Zenders Vlaamse Digitenne-variant nog steeds in de lucht

internettvOok al is aanbieder Teletenne, de Vlaamse variant van Digitenne, sinds 31 maart gestopt met uitzenden, de zenders van Teletenne zijn nog steeds ‘on air’.

Teletenne, digitale televisie via de ether (DVB-T), werd tot eind maart 2014 aangeboden door exploitant Telenet in Vlaanderen. Het pakket bestond uit 18 televisie-zenders waarbij een aantal belangrijke Vlaamse commerciële televisiezenders ontbraken. Derhalve werd het product geen groot succes bij het publiek en besloot de eigenaar van Teletenne de stekker eruit te halen.

Norkring, de eigenaar van de zendmasten en de exploitant van het digitale televisie-signaal van Teletenne, blijkt de stekker er na zes maanden nog niet te hebben uitgehaald. Derhalve zenden nu diverse etherzenders in Vlaanderen een signaal uit met daarop geen enkel beeld. Dit schrijft stralingsexpert Pedro Wyns in de Vlaamse krant ‘De Standaard’.

Norkring blijft het signaal uitzenden dat TeleNet/Teletenne aanlevert. Dit alles heeft te maken met een boeteclausule van beide partijen. Norkring voorzag in een boeteclausule bij een voortijdige beëindiging van het contract, en Telenet deed hetzelfde voor het geval dat Norkring zijn distributieplicht niet zou nakomen. Met als resultaat de situatie die zich nu afspeelt in Vlaanderen: Norkring zendt voornamelijk zwarte beelden uit die worden aangeleverd door Telenet.

“Begrijpe wie kan, maar sinds eind maart dit jaar staan er in heel Vlaanderen liefst 39 zware DVB-T-zenders ‘niets’ uit te zenden, naast de bestaande acht DVB-T-zenders van de VRT. Dat is een zinloze verkwisting van energie – onbegrijpelijk in tijden van energieschaarste. Gezinnen wordt gevraagd te besparen, terwijl deze zinloze grootverbruikers gewoon doorgaan. Ze beschikken zelfs over noodgeneratoren.”,aldus Wyns in de Standaard.

Het is niet duidelijk hoelang deze situatie in Vlaanderen nog aanhoudt. Ook de VRT zendt in Vlaanderen uit via DVB-T maar doet dit via slechts 8 steunzenders. Deze aanlevering staat los van het Teletenne-signaal.