CBS: Zes procent Nederlanders heeft DAB+-ontvanger

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zes procent van de Nederlanders een DAB+-ontvanger zijn of haar bezit. Een kwart van de personen vanaf 12 jaar is bekend met het digitale radiosignaal via de ether: DAB+, aldus het CBS op haar website.

Bekendheid toegenomen

Hoewel de bekendheid van digitale radio is toegenomen in 2015, hebben nog weinig mensen een DAB+-apparaat. Uit onderzoek naar het ICT-gebruik van huishoudens en personen bleek dat 26 procent van de personen vanaf 12 jaar wel eens van DAB+ heeft gehoord.

In eerdere jaren werd respondenten gevraagd naar hun bekendheid met DAB. In 2014 had 17 procent wel eens gehoord van deze voorganger van DAB+. Een groep van 6 procent had in 2015 een DAB+-apparaat thuis of in de auto, zo bleek uit de enquête. Een groter aandeel van de mannen dan van de vrouwen was in 2015 bekend met digitale radio via de ether.

Digitale vervanger van FM

DAB+ is een digitaal radiosignaal via de ether dat in Nederland gratis te ontvangen is op speciaal daarvoor bestemde audioapparatuur. Publieke en commerciële zenders maken gebruik van DAB+, meestal naast een FM-signaal. DAB+ biedt een groter aanbod aan radiozenders dan de huidige FM waardoor publieke en commerciële radiozenders ook divers special interest-kanalen uitzenden die exclusief via DAB+ zijn te ontvangen. Publieke lokale omroepen zenden nog niet uit via digitale radio via de ether.

DigitalRadioNL

Publieke en commerciële zenders en het Ministerie van Economische Zaken zijn in 2014 met een campagne begonnen om de naamsbekendheid van DAB+ te vergroten. Hiervoor is het samenwerkingsverband DigitalRadioNL opgericht waarin publieke en commerciële radiozenders samenwerken om de bekendheid van digitale radio via de ether te vergroten. Op de radio en televisie zijn spotjes te horen met de slogan ‘Let’s Get Digital’.

2 reacties

 1. DAB plus is lang niet goed te ontvangen
  de NPO zenders 1 tm 6 wel goed signaal
  maar de commercieele is vaak pet
  en waarom zit Arrow en Classic FM er niet meer op ? en zijn die er toen afgehaald
  juist daarvoor kochten we en DAB toestel
  wie zit er te wachten op Nieuwsradio en Maria ?
  en schreeuw zenders zoals 100 % nl 538 en Veronica sky daar is al genoeg van

 2. Meeste Nederlanders willen geen kleine pocket radio kopen met een but geluid.Laten ze keer met wat groters komen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.