Zeven lokale omroepen in regio Zwolle gaan samenwerken

lokaleomroepDe oprichting van de streekomroep ‘RMC De Nieuwe Hanze’ is een feit. Vrijdagochtend hebben de bestuurders van zeven lokale omroepen uit de regio de statuten ondertekend  voor de oprichting van de Vereniging Regionaal Media Centrum De Nieuwe Hanze. De lokale omroepen zijn RTV ZOo in Zwolle, RTV Hattem, RTV IJsselmond in Kampen, de lokale omroep Elburg, Airplay Media in Olst-Wijhe, de lokale omroep Heerde/Epe en de lokale omroep Dronten. Hun gezamenlijk verspreidingsgebied telt ruim 350.000 inwoners.

Met deze samenwerking anticipeert RMC De Nieuwe Hanze op het beleid van de overheid, dat erop gericht is door de bundeling van krachten meer professionaliteit bij deze derde omroeplaag te bereiken, aldus de omroepen in een gezamenlijk persbericht.

In het RMC De Nieuwe Hanze behoudt elke lokale omroep zijn eigen identiteit, maar ze werken tegelijk mee aan de productie en de uitzending van bovenlokale programma’s. Zo zijn de lokale omroepen van Zwollen en Kampen inmiddels onder verantwoordelijkheid van RMC gestart met een pilot voor het gezamenlijk uitzenden van TV-programma’s. Indien de pilot succesvol wordt afgesloten, kunnen de overige omroepen hierop aansluiten. Met deze pilot toont de nieuwe streekomroep het vermogen om samen te innoveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Naast de productie van nieuwe gezamenlijke programma’s kan ook het huidige aanbod van de zeven lokale omroepen gedeeld worden. Dit bevordert de diversiteit van de programma’s bij deze omroepen. Tevens trekken de zeven gezamenlijk op bij de opleidingen, waarbij gebruik zal worden gemaakt van de mogelijkheden die de diverse opleidingsinstituten kunnen bieden. Verder ondersteunen de omroepen elkaar op journalistiek en technisch gebied.