Telefoon uit collectie Houweling Telecom Museum te Rotterdam (C) Mediamagazine

“Ziggo met vaste telefonie voor het eerst groter dan KPN”

Ziggo heeft KPN ingehaald in de strijd om de markt voor vaste telefonie. Met een marktaandeel van 41,9 procent is Ziggo de nieuwe marktleider, voor KPN met 41,1 procent, in een nog altijd krimpende markt, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper.

Omzet daling

De omzet uit vaste telefonie daalde in het vierde kwartaal van 2017 met 5 miljoen euro naar 247 miljoen euro. Telecompaper verwacht dat de vaste telefonieomzet in 2018 daalt met 6,9 procent. Ook de trend van omzet- en volumedaling zal volgens Telecompaper in de komende jaren doorzetten, waarbij de omzet procentueel sneller daalt dan het aantal aansluitingen.

Aantal aansluitingen blijft dalen

Het totaal aantal aansluitingen voor vaste telefonie zakte in het vierde kwartaal van 2017 met 1 procentpunt. De Nederlandse vaste telefoniemarkt telde aan het eind van het vierde kwartaal nog 6,095 miljoen aansluitingen, mede het gevolg van een krimp in het aantal digitale telefonie (VoIP)-lijnen van 0,7 procent. De daling van het aantal aansluitingen is al gaande sinds eind 2015.

Lichte groei kabel-VoIP
Bij digitale telefonie groeide kabel in het vierde kwartaal nog licht met 1.000 aansluitingen naar 2,657 miljoen, maar dit was niet genoeg om de daling bij DSL en glasvezel te compenseren. DSL VoIP daalde met 1,2 procent naar 2,013 miljoen en glasvezel VoIP verloor 1,5 procent in het vierde kwartaal.