Zwitserland maakt volledige overstap van DAB naar DAB+

De publieke omroepen in Zwitserland maken vanaf 15 november aanstaande de volledige overstap van DAB naar DAB+.

Van DAB naar DAB+

Momenteel worden er zowel bij Duitstalige, Franstalige als Italiaanstalige publieke omroep in Zwitserland nog een aantal programma’s in de oudere DAB-norm uitgezonden. Vanaf 15 november zijn de programma’s van de betreffende omroepen alleen nog in de nieuwe norm DAB+- te ontvangen. Dit hebben de omroepen bekend gemaakt in een persbericht.

Momenteel zendt bijvoorbeeld de Duitstalige omroep SRF in haar verzorgingsgebied de zenders SRF 1, SRF 4 News en SRF 4 Musikwelle nog uit de oudere DAB-norm. De SRF heeft dan vier jaar lang zowel in de DAB als DAB+-norm de genoemde programma’s uitgezonden. Aan die dubbele verspreiding komt dus half november een einde.

DAB-radio

Inwoners van Zwitserland die nog een oudere DAB-radio hebben zullen dus voor 15 november hun apparaat moeten laten vervangen voor een DAB+-variant. Daarnaast is via deze oudere DAB-radio’s ook nog vaak de mogelijkheid om de signalen via de analoge FM te ontvangen.

Capaciteit

De vrijgekomen capaciteit zal na 15 november worden ingezet om de radiokanalen Radio SRF 3 (Duitstalig), Couleur 3(Franstalig) en Rete Tre (Italiaans) in geheel Zwitserland via DAB+ te gaan doorgeven. Momenteel zijn deze zenders alleen te ontvangen in het verzorgingsgebied van de betreffende publieke omroep.

Afbouw FM

In Zwitserland zijn er verder plannen om vanaf 2020 de FM-verspreiding langzaam te gaan afbouwen. Uit onderzoek van eerder dit jaar bleek dat in Zwitserland dat 49 procent van de luistertijd in het land digitaal wordt beluisterd. Begin 2015 was dit nog 45 procent. Vooral in de Frans en Italiaans sprekende gebieden was toen de groei van digitale radio het sterkst.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.