Aanvragers voor commerciële netwerkradio’s Vlaanderen bekend

De Vlaamse overheid heeft een lijst gepubliceerd met radiozenders die een aanvraag hebben ingediend om uit te gaan zenden via de vier commerciële radionetwerken in Vlaanderen. Alle veertien aanvragen zijn door de overheid ontvankelijk verklaard.

Commerciële netwerkradio’s

De Vlaamse minister van Media, Sven Gatz, is bezig met een omvangrijk radioplan om Vlaanderen de komende jaren klaar te maken voor een overgang naar digitale radio. Onderdeel van dit plan zijn de introductie van zogenaamde netwerkradio’s met een dekking die vooral rond stedelijke regio’s is gesitueerd. Het gaat om vier netwerken voor een periode van negen jaar.

Aanvragen

Voor het pakket met als thema ‘generalistich’ hebben zich B.G. Consulting, Radio Club FM en SBS Media Belgium kandidaat gesteld. SBS Media Belgium had tot vorig jaar plannen voor een landelijke commerciële radio op de FM in Vlaanderen maar dit plan is door de Vlaamse overheid afgewezen.

Voor het pakket ‘Nederlandstalig en Vlaams profiel’ hebben zich Family Radio, Ment Media en VBRO aangemeld. Voor de pakket 3 (thema ‘ander profiel’) hebben zich B.G. Consulting, CFM, MRC/TopRadio, Radio Contact en Radio Maria. Voor pakket 4 (thema ‘ander profiel’) hebben zich B.G. Consulting, Radio Club FM en Radio Maria aangemeld. De minister zal na vier maanden duidelijkheid geven welke radiozenders via welk regionaal netwerk mag gaan uitzenden.

Lokale radio

Het nieuwe frequentieplan van de minister voorziet ook in een hergroepering van de lokale radiozenders in Vlaanderen. Inmiddels heeft de minister de eerste lokale radiozenders erkent en daarmee kunnen ze vanaf 1 januari 2018 uitzenden in het gebied waarvoor ze het frequentiepakket hebben verworven.

Omroepen

Het gaat om Radio Tequila, Radio Gompel, Radio Mol, Stadsradio Halle, Kustradio, Trudo FM, Radio Zoe FM, VILLA BOTTA, Radio Beach, Radio Systeem, Radio VRD, Geel FM, GRK, Urgent.fm, ZRO, Victoria, Omroep Neteland, Radio Valencia, Grensland, Radio FM Gold, I.R.O., Radio Moetoen, Radio Monza, Radio Kompas, Westradio, Radio Maaskant, Jess FM, Melinda, T.R.O., VMI FM, Radio Paloma, Radio VRW, Radio Oost West, @FM en X-Ray FM: deze 35 lokale radio’s kunnen bij de VRM een zendvergunning aanvragen om vanaf 1 januari uit te zenden.

Een uitgebreid overzicht van de erkende lokale radiozenders vind je hier.

Sociale media: