Absolute Radio wil bezuinigen op middengolfuitzendingen

De Britse commerciële radiozender Absolute Radio wil bezuinigen op haar uitzendingen via de middengolf. De radiozender heeft voor de bezuinigingsplannen toestemming gevraagd bij de Britse overheidsorganisatie OFCOM. Dit bericht de website RadioToday op basis van documenten die de radiozender heeft ingediend bij OFCOM.

1215 kHz

Absolute Radio zendt in Groot Brittannië uit via diverse middengolffrequenties waarbij de 1215 kHz de frequentie is die in vrijwel heel Groot Brittannië is te ontvangen. Deze frequentie is ook in delen van west Nederland en Vlaanderen te ontvangen via de middengolf. Naast de middengolf is de radiozender in delen van London te ontvangen via de FM en landelijk via de digitale ether (DAB).

Kosten

Door het grote vermogen dat gebruikt wordt om heel het land te voorzien van signaal zijn de kosten voor het gebruik van de middengolf behoorlijk hoor. Eerder deze maand haalde Britse publieke omroep al een aantal lokale middengolfzenders uit de lucht wegens kostenbesparing. Steeds meer inwoners in Groot Brittannië stappen over op ontvangst via de digitale ether.

Voorstel

Absolute Radio heeft bij OFCOM (de Britse variant van Agentschap Telecom) een voorstel ingediend om van een aantal steunzenders met hoog vermogen het signaal met 3 db te reduceren en daarna twaalf kleinere middengolfzenders geheel uit de lucht te halen. Hiermee zou het bereik via de middengolf worden teruggebracht van 90,5 procent naar 85,4 procent. Indien OFCOM akkoord gaat wordt het verlagen van het zendvermogen direct uitgevoerd en de 12 steunzenders worden per 1 mei uit de lucht gehaald.

Staken

De radiozender geeft aan dat het economisch niet meer verantwoord is om een bereik van meer dan 90 procent te hebben via de middengolf. De radiozender geeft ook aan dat wanneer de OFCOM de plannen zou afkeuren de radiozender geheel stopt met de uitzendingen via de middengolf en haar vergunning hiervoor inlevert.

OFCOM is bereid het voorstel te accepteren maar neemt hierover in maart een definitief besluit. Tot 2 maart kunnen stakeholders bij OFCOM reageren op het voorstel van Absolute Radio.